Otvara se obnovljeni Narodni muzej

Kažu da se nacionalni identitet ogleda u nacionalnom muzeju jedne zemlje. Naša zemlja bila je predugih petnaest godina bez svog Narodnog muzeja, alli danas na Vidovdan, ovo poglavlje se zatvara. Naime, Narodni muzej se danas, svečano otvara za posetioce i spreman je za novo poglavlje u svom dugom trajanju.

Blago Narodnog muzeja od danas ponovo je pred publikom. U Ministarstvu kulture ističu je da se otvaranjem Narodnog muzeja ispravlja kulturološka i istorijska napravda kojoj su mnogi doprineli zaprepašćujućim nehatom i neodgovornošću, a čija je posledica činjenica da čitava jedna generacija nije imala priliku da vidi ogromno blago koje ta ustanova čuva. Stalna postavka će se prostirati na 5.000 m2, odnosno na tri nivoa centralne zgrade Narodnog muzeja.

Među najznačajnijim kulturnim dobrima koje će posetioci moći da vide su monumentalne skulpture iz Lepenskog vira, vinčanske figurine, Kolica iz Dupljaje, maske, posuđe, bronzani portret Konstantina velikog, prvi srpski kovani novac, srednjovekovne freske i ikone, brojna umetnička dela srpskih i jugoslovenskih autora, poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Save Šumanovića ili Ivana Meštrovića, kao i izvanredna dela umetnika iz drugih zemalja Evrope poput Karpača, Rubensa, Gvardija, Degaa, Renoara, Matisa, Pikasa i Mondrijana“.

Među važnim delima koja će biti izložena biće i slika Paje Jovanovića „Krunisanje Dušanovo“, i to u stalnoj postavci. Nažalost, Miroslavljevo jevanđelje koje je na Uneskovoj listi neće biti deo stalne postavke, jer sme da se izlaže samo dessetak dana u godini.

Narodni muzej će zablistati punim sjajem, otvoriće svoja vrata i početi novi život, što će predstavljati obogaćenje kulturne ponude Beograđanima, svim građanima Srbije i brojnim turistima koji sve više posećuju srpsku prestonicu. Kada Narodni muzej bude počeo da radi redovnim tokom, radiće šest dana u nedelji, osim ponedeljka. Osnovna ulaznica koštaće 300 dinara, a svake nedelje biće slobodan ulaz.

Za samo otvaranje, večeras se priprema multimedijalni spektakl na Trgu Republike, a očekuje se nekoliko stotina gostiju.

Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 časa 29. juna. Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*