Otvoren 27. Festival evropskog filma Palić

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Karanović za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u  bioskopu „Eurosinema“ svečano otvoren  27. Festival evropskog filma. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je ova teška i nepredvidiva godina uskratila ljubiteljima sedme umetnosti da u otvaranju Festivala evropskog filma uživaju na Letnjoj pozornici na Paliću, kao što se Subotičani i gosti Festivala to činili u minule skoro tri decenije.

13666_1.jpg

„Pandemija korona virusa stavila je čovečanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila privredu, i zapretila svakom ljudskom kolektivnom delu, pa tako i kulturi i umetnosti. Ove godine su otkazani skoro svi svetski filmski festivali, a ova naša manifestacija istrajava uprkos najtežim okolnostima. Slavi film, promoviše Palić i čuva uspomenu na pionira kinematografije Aleksandra Lifku“, rekao je Stevan Bakić.

Naglasio je da je ponosan na  našu zemlju, pokrajinu i grad što smo, kako je rekao, uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju.

„Čestitam organizatorima što su našli način da nam omoguće da gledamo 12 filmova u glavnoj takmičarskoj konkurenciji i još stotinu filmova u drugim programima, a da istovremeno budu poštovane sve mere zaštite zdravlja. Hvala autorima koji su razumeli promene termina i druge komplikacije“,  kazao je Stevan Bakić.

Grad Subotica, podvukao je, ni u jednom trenutku nije odustao od podrške, kao ni Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a nije izostala ni pomoć kroz program Evropske unije „Kreativna Evropa – MEDIA“.

13666_2.jpg

„Koristim priliku da se zahvalim svim pomenutim partnerima što su verovali u sposobnost, kreativnost i istrajnost naših organizatora na čelu sa direktorom Radoslavom Zelenovićem“, rekao je Stevan Bakić.

Veliko mi je zadovoljstvo, dodao je, što se ovaj festival otvara filmom Darka Bajića „Ime naroda“ – istinskim umetničkim spomenikom velikom i nezaboravnom junaku srpskog naroda – Svetozaru Miletiću

„Kao neko ko je imao priliku da vidi film „Ime naroda“ sinoć u Novom Sadu na pretpremijeri, kao prvi čovek ovog grada dajem sebi za pravo da u svoje i u ime sugrađana iskažem veliko divljenje i zahvalnost Darku Bajiću i celoj njegovoj filmskoj ekipi što su na verodostojan način prikazali jednu veliku istinsku borbu Svetozara Miletića, njegove ćerke Milice, svih onih koji su ih pratili u borbi za pravdu i slobodu srpskog naroda – istakao je gradonačelnik Bakić, i uz duboki naklon se još jednom zahvalio Darku Bajiću i ekipi koja je stvorila kako je rekao ovo remek delo.

Za Mirjanu Karanović, čije su uloge u filmovima „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“, „Podzemlje“, „Dnevnik mašinovođe“ ostavile neizbrisiv trag u srpskoj i evropskoj kinematografiji, nagrada „Aleksandar Lifka“ je još jedna potvrda da je izabrala pravi put i način na koji da se bavi glumom.

„Uvek sam mislila da nisam dovoljno atraktivna da budem filmska glumica, ali je onda došao ‘Petrijin venac’, tada sam bila još student i ta uloga je postavila standarde. Ova nagrada mi je bitna jer kaže da sam bila u pravu što sam visoko podigla lestvicu koju moram stalno da podižem i zadržim visok nivo kvaliteta – rekla je Mirjana Karanović.

Epidemija virusa neće uticati na program festivala – održaće se svih 15 programskih selekcija. Publika će imati priliku da pogleda i izložbu „Svetlana Bojković – umetnost glume ili traganje za istinom“, kao i premijeru filma Danijele Štajnfeld „Zaceli me“.

Festival će trajati do 18. septembra, a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu filmova koji će biti prikazani u bioskopima „Eurosinema“ i „Aleksandar Lifka“ u Subotici, i „Abazija“ na Paliću.

13666_3.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*