Otvoren “Interetno” festival

Jubilarni 20. „Interetno“ festival, koji je okupio veliki broj folklornih grupa iz cele Vojvodine i Mađarske, u organizaciji Mađarskog kulturnog centra “Nepker”  je svečano otvoren, uz prisustvo mnogobrojnih građana i gostiju. Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podsetio je da je “Interetno” manifestacija koja je, tokom protekle dve decenije, upoznala Subotičane sa mnogobrojnim kulturama širom sveta, kroz njihove narodne igre i pesme, a da je Festival  svim tim gostima svedočio i subotičku kulturu, običaje ovih prostora, cele naše zemlje i svih naroda koji u njoj žive.

“Pandemija korona virusa je 2020. potpuno onemogućila ovu smotru, a ove godine je sprečila mnoge učesnike iz dalekih zemalja da budu naši gosti. Ukazala se prilika za program posvećen više neposrednom okruženju i meni je izuzetno drago da ćemo narednih dana upravo videti prvenstveno goste iz Republike Mađarske, kao i naša domaća kulturno-umetnička društva i stvaraoce. To je još jedna potvrda bliskih odnosa između dve države”, naglasio je Bakić.

Slavljenje naših tradicionalnih veza i kulturnog prožimanja, naveo je Bakić, pravi je pristup za ovaj jubilarni festival, naročito imajući u vidu da tokom cele godine, Mađarski kulturni centar „Nepker“, sadržajima ide u susret svojoj 150. godišnjici, ponosan na trenutak kada je osnovan, davne 1872. godine.

„Nepker je deo subotičkog duha, baš kao što je to postao i „Interetno festival“ i Grad Subotica će uvek biti najpouzdaniji partner, kako Mađarskog kulturnog centra, tako i ove manifestacije. Organizatorima još jednom sve čestitke. Učesnicima želim mnogo kvalitetnih nastupa, brojne aplauze i nezaboravna druženja”, rekao je Bakić.

„Etnopolis“ u centru grada otvorio je svoja vrata ljubiteljima muzike, plesa, glume Od pratećih programa, ni ove godine neće izostati vašar starih zanata, igraonica „Zlatna kapija”, gastro trg, vinska ulica, radionice za najmlađe…

Jubilarni 20. “Interetno” festival trajaće do 26. avgusta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*