Otvoren Memorijalni park „Žarko Petrović“ u Magliću

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez otvorio je danas Memorijalni park „Žarko Petrović“ u Magliću, rodnom mestu našeg proslavljenog odbojkaša, u prisustvu prvih ljudi iz našeg i evropskog odbojkaškog sporta, njegovih saigrača, porodice, prijatelja i meštana ovog bačkog sela.

Ovom prilikom otkrivena je i spomen bista kao i tabla sa nazivom Ulice Žarka Petrovića.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu finansirao je ovaj projekat, koji obuhvata i teretanu na otvorenom,   sa 4,5 miliona dinara, a  Opština Bački Petrovac do sada je uložila tri miliona dinara.

„Izuzetno sam srećan i ponosan što je i Vlada AP Vojvodine podržala izgradnju Memorijalnog parka „Žarko Petrović“ u kome će se deca i omladina bezbrižno igrati, družiti i radovati životu, baš onako kako je na terenu umeo i činio Žare“, istakao je Batez ovom prilikom.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu je rekao da je to naš dug prema  delu velikana našeg odbojkaškog sporta, što je samo delić onoga što je on bio i zaslužio u ovom sportu.

„Bio je naš idol, uzor mladim igračima, uz njega smo učili, sazrevali i vinuli se do neslućenih visina, do prve olimpijske medalje.Pravi prijatelji, vrhunski saigrači se nikada ne zaboravljaju“, poručio je Vladimir Batez, njegov nekadašnji saigrač i veliki prijatelj Žarka Petrovića.

Predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić naglasio je da je ovo veliki dan kako za opštinu tako i za Maglić i njegove meštane, domaću srpsku i svetsku odbojku.

„Želeli smo da ovaj prostor gde smo se danas okupili pretvorimo u jedno još bolje mesto koje će ostati svim generacijama koje dolaze posle nas, a kako bi to drugačije bilo moguće nego da Memorijalnom parku damo ime našeg odbojkaškog velikana i sugrađanina Žarka Petrovića“,  rekao je Simić i zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu koji je prepoznao i podržao ideju o memorijalnom parku, teretani na otvorenom i podizanju biste odbojkašu Žarku Petroviću.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić izrazio je ovom prilikom ogromno zadovoljstvo zbog načina na koji je obeleženo sećanje na život i delo jednog od naših najboljih odbojkaša.

„Kad pomislim na Žarka Petrovića prvo čega se setim je njegova sportska svestranost. Nije se znalo da li je talentovaniji za odbojku, fudbal ili košarku.Takva svestranost nikog nije ostavljala ravnodušnim. Posedovao je veliku odanost prema drugovima i ekipi i bio omiljen. Pre i posle Žarka Petrovića u medijiskoj sferi više ništa nije bilo isto. On je bio harizmatičan i prepoznatljiv kako u sportu tako i u običnom životu i činio da to budemo i svi mi sa njim“, podsetio je u Magliću Zoran Gajić.

Otvaranju Memorijalnog parka, otkrivanju biste i table sa imenom ulice  našeg proslavljenog odbojkaša prisustvovao je i predsednik Evropske odbojkaške konfederacije  (CEV) Aleksandar Boričić.

Žarko Petrović bio je čuveni odbojkaš i jugoslovenski reprezentativac. Odbojku je počeo da trenira u OK „Maglić“, a sa nepunih 18 godina prešao je u „Vojvodinu“,sa kojom je osvojio tri titule državnog prvaka i odakle je izborio status reprezentativca. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 253 utakmice i osvojio bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996 i na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine.

Igrao je u Italiji, Grčkoj, Japanu, a karijeru je završio u slovenačkom „Mariboru“. Preminuo je 2007. godine u Novom Sadu, u 43. godini.

Mlađe generacije poklonika odbojke, Žarka Petrovića pamte kao kapitena generacije koju su još činili Brđović, Tanasković, Kovač, Batez, braća Grbić, Vujević, Mešter koja je 1995. tiho zakoračila na svetsku odbojkašku scenu i naprečac osvojila simpatije sportske javnosti, udarivši temelje kasnijim uspesima naše odbojke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*