Otvoren „Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorili su danas, u Novom Sadu, Muzej prisajedinjenja, koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, kao i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

„Ovaj Muzej zaslužili su naši velikani i njihovo veliko neprolazno delo. Ovo je mesto nezaborava a upravo je nezaborav najmanje što smo dužni za sve ono što su za nas učinili“ – izjavio je predsednik Mirović.
Želimo da vratimo obeleževanje ovih značajnih jubileja u institucije a Muzej Prisajedinjenja je jedan od njih, dodao je Mirović.

Odluka o Prisajedinjenju bila je demokrataska sublimacija viševekovnih napora niza velikana na čelu sa Svetozarom Miletićem, koji je bio i ostao simbol slobode i stradanja za slobodu i prava svog naroda, kazao je predsednik Mirović.

Prisajedinjenje nisu izglasali samo Srbi već i naši prijatelji Bunjevci, Slovaci, Rusini i mnogi drugi koji su se u prethodnim vekovima borili za sopstevnu samobitnost i budućnost, istakao je predsednik Mirović.

„Muzej prisajedinjenja ispred kog stojimo uzdignute glave ima nacionalni značaj kao mesto susreta sa našom stradalničkom ali i herojskom prošlošću. Na ovaj način, oživljavamo našu istoriju koju su stvarali hrabri, časni i pošteni ljudi. Ovo je od danas mesto našeg sećanja i ponosa“ – kazala je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Nakon otvaranja Muzeja, predsednik Mirović prisustvovao je svečanom otkrivanju spomenika kralju Petru Prvom, koji je otkrio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*