Otvoren novi pogon FAM-a u Kruševcu

Ministar privrede otvorio je na novoj lokaciji Fabrike maziva pogon za proizvodnju antikorozivnih sredstava za čišćenje i odmašćivanje, vredan milion evra.

„Novi pogon neće doneti intenzivno zapošljavanje, ali će doneti efikasniju proizvodnju, bolju zaštitu radnika i bolje uslove za rad i zaštitu čovekove okoline“, izjavio je Goran Knežević u Kruševcu, a preneo je RTS.

Otvaranjem novog pogona 80 odsto proizvodnje Fabrike maziva koncentrisano je na novoj lokaciji, čime je obezbeđena ušteda od 60.000 evra na godišnjem nivou. Instalisani kapaciteti su 2.500 tona za 250 dana rada u jednoj smeni, a predviđena je i mogućnost proširenja kapaciteta.

Knežević je najavio da će budžet Ministarstva privrede za narednu godinu biti razvojni i iznositi oko 20 milijardi dinara.

„Od toga je skoro 90 procenata sredstava namenjeno za podsticaje u privatnom preduzetništvu. Imaćemo linije koje će podržavati ne samo linije domaće i strane, već će podržavati i pre svega preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, jer tu smo postigli sjajne rezultate“, rekao je Knežević.

Ministar je podsetio da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za 48 pozicija u poslednje tri godine, i da je sada na 44. mestu, što je prema njegovim rečima najbolji plasman od kada lista postoji.

„To je odličan poziv za sve investitore da dođu u Srbiju, da znaju da ovde imaju prave sagovornike i dobre partnere“, rekao je Knežević i dodao da će Srbija ove godine po prilivu stranih investicija premašiti dve milijarde evra, čime se „nemetnula kao lider medju zamljama Zapadnog Balkana“.

On je istakao da je u poslednje tri godine smanjena i stopa nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto poručio da je cilj da stopa nezaposlenosti bude ispod deset odsto, na nivou zemalja EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*