Otvoren novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki u Boru

Pripreme za svečanu ceremoniju otvaranja (Foto Tanjug)

BOR – Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je danas u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđina Ćiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Vučić je tom prilikom rekao da rudnik izgleda veličanstveno.

„Nisam ni sanjao da ovako izgleda”, prokomentarisao je predsednik, preneo je Tanjug.

Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno.

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju i donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.

Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Otvaranju rudnika prisustvovali su i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Među prisutnima je i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vučić: Novi rudnik izuzetno važan za istok Srbije

BOR – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki, kineske kompanije Ziđin, da je otvaranje tog rudnika izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije.

Vučić je nakon zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o najsavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da je srpski rudnik i da mu je drago što je to Ziđin, koji je prvi ili drugi najveći izvoznik u Srbiji.

„Vidite koliko zaostajemo po pitanju modernih tehnologija i proizvodnje savremenih mašina. Kao da smo propustili jednu celu industrijsku revoluciju, ali sada imamo od koga da učimo”, rekao je Vučić ambasadorki Kine Čen Bo, javlja Tanjug.

Kako je rekao, ne bi nam sada bilo spasa da nismo rešili pitanje RTB-a Bor koji je preuzeo Ziđin i da sada nije otvoren novi rudnik.

„Ovo je ogromna stvar za Bor i ceo istok Srbiju”, dodao je Vučić i istakao da će Ziđin povećavati broj zaposlenih u tom rudniku.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*