OTVOREN SAMIT PRIVREDNIH LIDERA REGIONA Vučković:“Pitanje rasta je postalo više pitanje politike nego ekonomije“

Fiskalni savet ne vidi značajnije rizike u narednoj godini po pitanju fiskalne stabilnosti, osim što imamo manjak reformi u javnim preduzećima, ocenio je jutros Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta na otvaranju Samita privrednih lidera u regionu koji organizuju InStore i magazin NIN.

„Što se tiče privrednog rasta, ohrabruju podaci iz trećeg kvartala, ali se zaboravljaju loši rezultati iz prvog polugođa. Pitanje rasta je više postalo pitanje politike nego ekonomije, i to nije dobro. Za privrednike nije suštinski značajno da li je rast tri ili 3,5 odsto jer ništa se značajno neće promeniti. A prikazivanje brojki može da nas odvuče od potrebnih reformi, gde smo najmanje odmakli“, rekao je Vučković.

Vučković je podsetio da je privrednom rastu najviše doprinelo građevinarstvo koje je u trećem kvartalu zabeležilo rast od 35 odsto, uz opasku, da se čin,i da je tome najviše doprinela gradnja Turskog toka.

„Dinar je realno ojačao prema evru za 6,5 odsto od 2017. Ali za konkurentnost je možda bilo bolje da dinar blago slabi. Istovremeno je nepovoljan trend to što raste deficit u razmeni sa svetom. Tekući deficit je bio milijardu evra u 2016. a ove godine je između 2,5 i tri milijarde evra“, naveo je Vučković.

Govoreći o stopi nazaposlenosti on je ukazao da je odliv stanovništva jedan od razloga za manju nezaposlenost u Srbiji.

„Takođe, rast plata u 2019. koji će iznositi oko osam odsto u proseku, čak i u privatnom sektoru, je posledica nedostatka radne snage, a ne mnogo boljih rezultata“, ukazao je Vučković.

On je dodao i da slede izbori, te da se postavlja pitanje da li će uticati na poslovanje i privredu.

„Pošto i prethodnih puta nije bilo značajnog uticaja, ipak ne verujem da će se izbori posebno odraziti na privredu“, ukazao je Vučković.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*