Otvoren štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga

Štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svečano je otvoren na 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, obraćajući se okupljenim gostima i ljubiteljima „vojne“ pisane reči na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uputio je pozdrave u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina, naglasivši da će tokom sajamskih dana na tom štandu biti predstavljeno 20 novih naslova, među kojima posebno mesto pripada ediciji „Ratnik“.

„Vojno izdavaštvo, iz godine u godinu, nastavlja da gradi ne samo svoj imidz, već i sadržajno prepoznatljiv stav na celokupnoj izdavačkoj mapi Srbije. Na ponos svih, ostajemo čuvari vojnog etosa, tradicije, i uspomene na slavnu istoriju, ali i izdavač sa sluhom okrenutim za nova interesovanja čitalačke publike u oblastima kao što su vojne nauke, publicistika, studije bezbednosti, modernizacija, vojna tehnika, naoružanje i slično. Za svaku pohvalu je naših 43 naslova koje smo objavili poslednjih godina u okviru obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata“ – naglasio je general Mojsilović, dodajući da je to naš doprinos borbi za istinu, o uzrocima i povodima Prvog svetskog rata, a kako je istakao i svojevrsna borba protiv revizije koja se odnosi na umanjenje doprinosa Srbije i njene vojske savezničkoj pobedi.

Prema njegovim rečima, priča o srpskom ratniku nastavlja se edicijom „Ratnik“, gde u sedam knjiga, 70 sagovornika svedoči o herojstvu naše vojske u odbrani Kosova i Metohije, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, tokom NATO agresije 1999. godine. General Mojsilović je istakao da su prve četiri knjige te edicije ratni dnevnik komandanta Treće armije general-pukovnika Nebojše Pavkovića, peta knjiga je sećanje komandanata brigada na čelu sa komandantom Prištinskog korpusa generalom Vladimirom Lazarevićem, a šesta i sedma knjiga posvećene su bitkama na Košarama i Paštriku.

„Izdvojio bih i knjigu „Veliki rat – zapisano u kamenu“, koja govori o ratnim memorijalima podignutim kao sećanje na ogromne žrtve Velikog rata koje je Srbija dala“ – naglasio je general Mojsilović.

Govoreći o značaju pomenutih dela, načelnik Generalštaba je istakao da ona svedoče o kontinuitetu borbe srpskog naroda za slobodu, izgradnju moderne države i očuvanje identiteta i korena ne samo u nemanjićkoj, već i svetosavskoj Srbiji.

„Srbija, njen narod i njena vojska i danas su pred iskušenjima koja nas prate vekovima – ostati svoj na svome, biti nezavisan, samostalan, slobodan. Toj Srbiji služi i naša pisana reč u ovim knjigama da je podseća, usmerava, opominje, osmišljava i jača. Da Srbija bude bolja, na radost sadašnjih i budućih generacija iza kojih stoji jedno veliko i bogato kulturno nasleđe, sa odgovornošću i obavezom da to čuva, dopunjava i prati“ – poručio je general Mojsilović, dodajući da u svemu tome vojna izdavačka delatnost ima važnu misiju.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandzin istakao je da je ove godine štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dvostruko veći, kako bi primio sve ljubitelje vojne pisane reči, a zahvaljujući podršci ministra odbrane Aleksandra Vulina, okosnica ovogodišnjeg sajamskog nastupa je edicija „Ratnik“ i završnica obeležavanja jubileja stogodišnjice Velikog rata.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga, vojno izdavaštvo publici se predstavilo vojnim knjigama, istorijom, publicistikom, geopolitikom, vojnom tehnikom, vojnim zdravstvom, umetnošću, a takođe i udzbeničkom literaturom namenjenom Univerzitetu odbrane.

Otvaranje štanda obeležili su i proglašenje slogana ovogodišnjeg sajma „Služimo Srbiji“, kao i obraćanje potporučnika Maše Ilić, najbolje rangirane kadetkinje 139. klase Vojne akademije, koja je istakla da je reč o manifestaciji na kojoj Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije već dugi niz godina ostavljaju svoj pečat, pokazujući kako intelektualnim kapacitetima raspolaže i kojim temama se bavi. Okolnosti 21. veka, dodala je ona, inicirale su angažovanje snaga sistema odbrane na brojnim frontovima, a jedan od njih je i naučnoistraživački rad, kao i stvaralaštvo koje se ogleda u mnogim oblastima.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*