Otvorena 53. Majska izložba ULUPUDS-a

Pod krovom bivše zgrade „Kluza” u Resavskoj ulici priređena je 53. Majska izložba ULUPUDS-a, čija je tema „Uvid 21”. Postavku je otvorila Lidija Jovanović, predsednica ULUPUDS-a. Veliku nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje, dobila je Čedomila Marinković, istoričarka umetnosti, a dodeljene su i plakete i pohvale.

Među umetnicima iz naše zemlje na svečanom otvaranju bile su i njihove kolege iz regiona i inostranstva. Umetnica Tonka Alujević iz Splita izvela je performans „Stavi prst u more i konektiraj se sa celim svetom”.

Glavni program obuhvata ostvarenja 105 umetnika iz različitih sfera primenjenih umetnosti, a među radovima dominiraju fotografije.

Organizatori poručuju da su nametnuta izolacija i zanemarena socijalizacija zbog virusa korona navele autore na raznovrsna preispitivanja stvarnosti. To je uticalo da se probudi kreativna priroda umetnika, prilagođenih novim uslovima u kojima su istakli i značenje kolektivnih iskustava.

Domen arhitekture pokriva šest projekata kreativnih intervencija u mikroambijentalnim višenamenskim celinama. Regionalni program obuhvata radove šest umetnika iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore. Odabrana su i četiri video-rada umetnica koje koriste ovaj vid izražavanja kao medijum intimnosti i razmišljanja.

U okviru pratećih programa u „Singidunumu” će biti priređena izložba Marine Kocareve Ranisavljev, prošlogodišnje dobitnice Velike nagrade. Planirani su i simpozijum, multimedijalna predavanja, filmske projekcije… Majska izložba traje do 13. juna.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*