Otvorena izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“

KRAGUJEVAC –

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, otvorio je danas u Kragujevcu izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“ i istakao da je Srbija pružila ruku pomirenja, a očekuje da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac.

Ministar Dačić je naglasio da je neophodno javno i jasno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine.

Naglasio je da ne smemo dozvoliti nasilno, niti perfidno menjanje pogleda na prošlost i istorijske činjenice, jer se time relativizuju i negiraju genocidne i zločinačke politike prema celim narodima.

dacic

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Dačić je posebno ukazao na to da, ukoliko ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina.

Ulogu u tome, kaže, moramo imati svi mi kao pojedinci, ali i kao društva i države u regionu Balkana, jer svi zajedno, kao potomci i žrtava i zločinaca imamo odgovornost za zajedničku budućnost. „Srbija je pružila ruku pomirenja, a očekujemo da u današnjoj Hrvatskoj imamo saveznika u očuvanju kulture sećanja na Jasenovac, koji mora ostati simbol Drugog svetskog rata – stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija i simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja“, zaključio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je podsetio da je januara 2018. godine imao priliku da otvori sličnu izložbu u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je bila deo obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Ove izložbe su, kako je naveo, jedan deo našeg napora da očuvamo kulturu sećanja što je ujedno i naš doprinos odgovornom odnosu prema prošlosti.

„Ne postoji opravdanje za odsustvo sećanja na zlodela i za zaborav i zanemarivanje obaveza koje iz tog sećanja proizlaze. Odgovorno ophođenje prema istoriji omogućava nam odgovorno delanje u današnjem trenutku, jer tragedije poput onih koje su zadesile srpski i jevrejski narod u Drugom svetskom ratu ne smemo da zaboravimo i ne smeju nam se ponoviti“, rekao je Dačić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*