Otvorena izložba „Petar Lubarda 1907-1974-2017“

Izložbu „Petar Lubarda 1907-1974-2017“, deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika, otvorila je u gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić u Kući legata u Beogradu.

Postavka u Beogradu obuhvata 30 dela iz dva legata, ali i slike iz Umetničke zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Vlade Republike Srbije i iz privatne kolekcije.

Jevtićeva je napomenula da je izložba osvetljiva značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

„Grad Beograd sa posebnom pažnjom i pijetetom se odnosi prema Lubardinom delu čuvajući ih pažljivo za buduće naraštaje. Skoro tako pažljivo kao što je on čuvao velikog umetnika u sebi. Grad Beograd je uložio velika sredstva u spasavanje Legata Petra Lubarde i konzervaciju i rekonstrukciju njegove kuće u kojoj je živeo sa suprugom a u kojoj je sada smešten Legat“, ukazala je Jevtićeva.

U okviru postavke izložbe biće prikazana i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima postavke među kojima su i dokumenti koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

Organizacija izložbe je, osim sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila saradnju sa porodicom Petra Lubarde i brojnim institucijama kao što su Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Crne Gore, Radio Beseda.

Izložba je prethodno predstavljena u Dvorcu Petrovića Centra savremene umetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust – 2. septembar) i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (7. septembar – 5. novembar).

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke „Pavle Beljanski – prijatelj umetnika“, ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima mr Milane Kvas, Dine Pavić i Gordane Krstić Faj.

 

Izvor: rts.rs

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*