Otvorena izložba „Zemljotres u Banjaluci 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“

 

Zemljotres u Banjaluci (foto: arhiva)

Povodom obilježavanja pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa, koji je 1969. pogodio Banjaluku, u Kulturnom centru Banski dvor otvorena je izložba „Zemljotres u Banjaluci 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“. Nastala je kao zajednički projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske.

Zemljotres intenziteta 8,5 stepeni po Merkaliju sa epicentrom nedaleko od Banjaluke načinio je te 1969. godine ogromnu materijalnu štetu, odnio je 15 života, a više od hiljadu ljudi povrijeđeno. Grad je doživio veliku traumu od koje se oporavio zahvaljujući solidarnosti iz svih dijelova Jugoslavije i svijeta. Izložba ima dva segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički. Otvorio ju je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

– Obilježavamo 50 godina od razornog zemljotresa što je jedan od najtragičnijih događaja u istoriji našeg grada. Posljedice zemljotresa su bile katastrofalne, imali smo 15 poginulih, a više od 80.000 stambenih jedinica je uništeno i stotine objekata – rekao je Radojičić.

Istorijsko-arhivski posjetiocima nudi na uvid brojne dokumente, fotografije, novinske članke i video materijal Filmskih novosti.

– Ovaj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata – rekao je direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja su u Banjaluku prispjela u „Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta“.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra.

izvor RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*