OTVORENA KONFERENCIJA „INNOVATION TALK 2020“: SRBIJA OTVORENA ZA SARADNJU SA FONDOVIMA RIZIČNOG KAPITALA

Влада Србије

BEOGRAD, 3. februar 2020. – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović svečano je otvorio konferenciju o inovacijama „Innovation Talk 2020“ i tom prilikom najavio otvaranje novog poglavlja u razvoju srpskog inivacionog ekosistema, a to je razvoj tržišta rizičnog kapitala koje će obezbediti veći obim finansiranja startap kompanija i inovacija.

 

Popović je naveo da je takozvano „vi-si“ finansiranje važan instrument za razvoj startap zajednice i obavezan deo svakog startap ekosistema. „Pored toga što obezbeđuju potrebno finansiranje, fondovi rizičnog kapitala pomažu kompanijama u koje investiraju i na druge načine, kao što je povezivanje sa partnerima i mentoring“, rekao je Popović.

Vlada Srbije

 

On je ukazao da podaci o zapošljavanju i broju patenata pokazuju da su firme podržane od strane „vi-si“ fondova sklonije da značajno doprinose ukupnoj ekonomiji. „Procenjuje se da bi bez ovakvog načina finansiranja, ukupni rast u razvijenim državama bio manji za skoro 30 odsto“, rekao je ministar.

 

Popović je istakao da Srbija razvija mehanizme za „vi-si“ finansiranje startap zajednice sa svojim partnerima iz Izraela. „Situacija u kojoj se nekada nalazio Izrael, slična je situaciji u kojoj se danas nalazi Srbija. To što nisu imali prirodne resurse, za Izrael je bio najveći problem, ali ujedno i najveći blagoslov. Naučili su da se oslanjaju više na mozak nego na mišiće“, rekao je Popović.

 

On je istakao da je Srbija prošle godine izvezla IT i digitalne usluge u vrednosti od jedne i po milijarde evra. „Ovaj podatak pokazuje da naša ekonomija menja svoju strukturu, od zemlje koja je izvozila sirovine, do zemlje čiji BDP raste zahvaljujući izvozu pameti i znanja“, istakao je Popović.

 

Popović se zahvalio osnivačima najvećeg izraelskog fonda rizičnog kapitala „Pitango“, Čemiju Peresu i Ramiju Kališu na podršci u realizaciji konferencije koja, prema njegovim rečima, promoviše unapređenje saradnje svih aktera inovacionog ekosistema.

 

„A to je pre svega saradnja države, akademije i industrije, koja treba da bude otvorena da apsorbuje inovativna rešenja i omogući njihovu validaciju. Zato je jedna od važnih tema na ovoj konferenciji saradnja između korporacija i startap kompanija“, rekao je Popović.

 

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer-Kam istakla je da je ova konferencija još jedan od dokaza i rezultata jačanja veza između srpskog i izraelskog startap ekosistema.

 

„Ambasada Izraela od samog početka podržava i aktivno učestvuje u razvoju srpskog ekosistema i izuzetno nam je drago da u poslednje dve godine vidimo ubrzani rast IT industrije, kao i razne inicijative i nova partnerstva između izraelskih i srpskih učesnika ekosistema“, kazala je ambasadorka Fišer-Kam.

 

Konferencija „Innovation Talk 2020“ okupila je relevantne aktere inovacionog ekosistema koji će razgovarati o potencijalima investicija u startapove, uspešnim primerima saradnje između korporacija i startap kompanija, kao i o unaređenju poslovnog ambijenta za fondove rizičnog kapitala.

 

Među najistaknutijim govornicima na konferenciji su Čemi Peres i Rami Kališ, osnivači najvećeg izraelskog venčurnog fonda „Pitango“, koji upravlja kapitalom od 3 milijarde dolara, kao i Žan-Fransoa Gotje, osnivač i direktor najrelevantnije organizacije za analizu globalnog startap ekosistema „Startap džinom“ iz San Franciska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*