Otvorena retrospektivna izložba „Akcione forme“ Ilije Šoškića

„Koliko zajedno dejstvujemo ne samo na nivou pokrajinskih ili lokalnih institucija, već i na nivou čitave države, onda dobijemo jednu ovako impozantnu izložbu, kao što je ova pred nama i kao takva je primer i drugim institucijama kulture da vide kako i šta se može postići saradnjom i udruživanjem“ rekla je sinoć na otvaranju retrospektivne izložbe „Akcione forme“ avangardnog umetnika Ilije Škoškića u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Izložba „ Akcione forme“ je prva retrospektiva Ilije Šoškića koja se održava u čitavom post-jugoslovenskom kulturnom prostoru, ali i prva koju su zajednički organizovali Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Muzej savremene umetnosti Beograda i kao takva istovremeno se održava u oba grada. Koncepcija izložbe osmišljena je saradnjom kustosa Zorana Erića iz beogradskog i Nebojše Milenkovića iz novosadskog Muzeja savremene umetnosti, s tim što je prilagođena izlagačkim prostorima oba muzeja.

Po rečima kustosa u segmentu izložbe u Novom Sadu fokus je na radovima sa telom, te Šoškićevom ideološki osvešćenom delovanju u javnoj sferi. Reč je o ranim performansima, akcijama i živim slikama, koje umetnik realizuje tokom prve polovine sedamdesetih u Italiji, ali i tokom čestih nastupa u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Posebno su akcentovane one aktivnosti koje, u krajnjem ishodu, dovode do otelotvorenja poznatog avangardističkog načela po kom umetnik sâm postaje vlastitom umetnošću.

U beogradskom delu postavke akcenat je stavljen na konceptualne celine SATOR, Trap / Traphos, Paralele, kao i na pojedinačnim radovima svedenih ali i kompleksnih geometrijskih formi. Ti radovi proizvod su Šoškićevog interesovanja za matematičke aksiome i probleme, kao i filozofske postulate, čijem istraživanju se posvećuje tokom osamdesetih. Krećući se između matematike, filozofije i mitologije, Šoškić na specifičan način promišlja odnos čoveka prema prirodi, što čini i posebnu nit koja se provlači kroz niz radova

Ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine pozdravne reči uputio je direktor Radovan Jokić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*