Otvoreni Filmski susreti u Nišu

Priznanje za životno delo „Pavle Vuisić” Ljiljani Blagojević – Glumcem prve večeri proglašen Milan Marić za ulogu u filmu „Toma”

Ljiljana Blagojević (Beta/Saša Đorđević)

Niš – Svečanim i spektakularnim otvaranjem na Letnjoj pozornici u Gradskoj tvrđavi počeli su ovogodišnji 56. Filmski susreti u Nišu, to jest Festival glumačkih ostvarenja u srpskoj kinematografiji. Na svečanosti je najpre gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski simbolično predala ključeve grada Niša ovogodišnjoj predsednici žirija Ljiljani Dragutinović.

– Dragi glumci, tvrđava je naša – pozdravila je svoje kolege i posetioce festivala tradicionalnom rečenicom Ljiljana Dragutinović.

Potom je glumac Nebojša Dugalić odrecitovao pesmu Vitomira Nikolića „Drumovi će poželet ludaka”, posvećenu velikanu i legendi srpskog glumišta Pavlu Vuisiću, što je bio i uvod u svečanost na kojoj je na niškoj pozornici umetnički direktor Filmskih susreta i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladan Živković uručio upravo nagradu „Pavle Vuisić” – priznanje za životno delo glumici Ljiljani Blagojević. Vrsna umetnica nagrađena je za izuzetna dostignuća u glumačkoj karijeri dužoj od četiri decenije, tokom koje je snimila više od 50 filmova i odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara. Primajući nagradu, Blagojevićeva je rekla da je počastvovana ovim velikim priznanjem.

– Gospodin Pavle Vuisić bio je čovek koji je kao Da Vinči znao sve o svom poslu. Znao je i da napiše pesmu, da posavetuje, da upeca ribu i zapeva glasno, da razvije prezir prema skorojevićima i primitivcima. Zato je i nagrada koja nosi njegovo ime velika i nosiću je sa čašću i zahvalnošću. Ovakve nagrade su veoma važne da se naslone na autoritet onoga čije ime nose, na snagu njegovog talenta i na raskoš njegovog umeća. Sve dok iza sebe imamo tvrđavu čiji je jedan od bastiona bio Pavle Vuisić, lakše će nam biti u svim borbama koje vodimo i u verovanjima da ćemo pobediti”, istakla je Ljiljana Blagojević.

Pred prepunim gledalištem na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi posle svečanosti otvaranja prve festivalske večeri prikazan je film „Toma” Dragana Bjelogrlića, koji govori o životu legendarnog umetnika i pevača narodne muzike Tome Zdravkovića. U filmu glavnu ulogu tumači glumac Milan Marić, a igraju i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović i mnogi drugi.

Glasovima posetilaca za glumca prve večeri proglašen je upravo Milan Marić za kreaciju lika Tome Zdravkovića.

Niški festival nastavljen je sinoć projekcijama filmova „Nečista krv – greh predaka” Milutina Petrovića i „Živ čovek” u režiji Olega Novakovića, a večeras, treće festivalske večeri biće prikazana ostvarenja Slobodana Pešića „Ne igraj na Engleze” i „Dohvati nebo” Milutina Darića.

Do 27. avgusta, kada se festival zatvara, filmska publika u Nišu moći će u zvaničnoj konkurenciji za nagrade da pogleda ukupno 11 ostvarenja, a tokom Filmskih susreta u Nišu organizovan je i bogat prateći program s velikim brojem manifestacija posvećenih filmu i glumcu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*