Otvoreno Svetsko prvenstvo u boksu u Beogradu

Otvoreno je Svetsko prvenstvo u boksu, koje se održava u Beogradu od 24. oktobra do 6. novembra. Ceremonija je održana u „Štark areni“.
boks1
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Šampionat su otvorili predsednik Bokserskog saveza Srbije (BS S) Nenad Borovčanin i prvi čovek Svetske bokserske federacije (AIBA) Umar Kremlev.

Promoter šampionata je čuveni šampion Roj Džons Junior, kao i poznati srpski glumac Miloš Biković.

U scensko-muzičkom programu učestvovali su poznata rumunska pevačica Inna, grupa Van Gog i Dejan Petrović i Big Bend.

Na šampionatu će učestvovati 650 boksera iz 103 zemlje.

Zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja ja nosio je Veljko Gligorić, a u ime boksera zakletvu je položio kapiten Srbije Vladan Babić.

Srbija će imati predstavnike u 12 kategorija, takmičiće se Omer Ametović u kategoriji 46 kilograma, Veljko Gligorić (57 kilograma), Semiz Aličić (60 kilograma), Dandija Džejlan Toskić (71 kilogram), Almir Memić (75 kilograma), Slobodan Jovanović (86 kilograma) i kapiten Vladan Babić (preko 92 kilograma).

Šampionima koji osvoje zlatnu medalju obezbeđeno je 100.000 dolara po medalji, dok se za srebro dobija 50.000 i bronzanu 25.000 dolara.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić govorio je na otvaranju Svetskog prvenstva u boksu u Beogradu.

„Srbiji je pripala velika čast da u narednim danima ugosti najbolje svetske boksere i sve koji vole ovu plemenitu veštinu. Ogromno je priznanje za našu zemlju poverenje koje smo dobili od Međunarodne bokserske federacije, koja je Srbiju prepoznala kao odličnog domaćina i poverila nam organizaciju najveće planetarne bokserske smotre. Beograd je pre 43 godine bio centar svetskog boksa, čime danas postaje jedini grad u svetu u kome je dva puta upriličeno Svetsko prvenstvo u boksu. Siguran sam da ćemo i ovog puta pokazati vrhunsko gostoprimstvo, po kome smo čuveni, i nivo organizacije najvećih međunarodnih takmičenja još jednom podići za lestvicu više. Svim učesnicima želim dobrodošlicu u Srbiju, zemlju sporta i velikih šampiona, zemlju u kojoj se obaraju rekordi i u kojoj se za sport živi i slavi. U ringovima će pobediti najbolji, a svi uživajte u ispisivanju istorije boksa i sportskoj energiji koja je jedinstvena i prisutna uvek i svuda u našoj Srbiji“, istakao je ministar Udovičić.

„Svetsko prvenstvo u amaterskom boksu je velika čast za Beograd i prilika za promociju sporta i Beograda kao turističke destinacije“, ocenio je zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

„Mi se trudimo da svake godine organizujemo bar jedno svetsklo takmičenje. Sledeće godine će to biti atletika i ona će biti najgledaniji svetski događaj. Ove godine je to boks i to je veoma važno za Beograd. Prvo za razvoj našeg sporta, drugo za promociju Beograda“, rekao je Vesić povodom večerašnjeg otvaranje ove sportske manifestacije.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Naglasio je da je ponosan na to što je Beograd prvi grad na svetu koji je dva puta domćin Svetskog amaterskog prvenstva u boksu.

„Prvi put je to bilo 1978, tad smo uzeli šest ili sedam medalja, doduše sve srebrne, ali bila je to veća zemlja i bilo je drugačije, sada je konurencija veća. U svakom slučaju, nadam se da će ovo biti dobro za naše sportiste da uzmemo i neku medalju. Imamo Ruse koji se za nas takmiče, imamo Babića, imamo podršku publike i verujem da ćemo doći do neke medalje“, rekao je Vesić.

On je ocenio da je važno da uspešni ljudi vode sportske saveze, jer se tada postižu uspesi u sportu.

„Pogledajte šta se sa boksom desilo od kako je Nenad Borovčanin preuzeo savez. Sport koji se skoro zamro u Srbiji se potpuno probudio. To se isto desilo sa atletikom. Ovo je dobro za razvoj sporta, zato što će mnoga deca poželeti da se bave sportom i veoma je važno za promociju Beograda. Imaćemo preko 600 takmičara iz preko 100 zemalja u kojima će biti što direktnih što odloženih prenosa. Taku promociju Beograd nije mogao ni da sanja ni da plati“, smatra Vesić.

Zaključio je da simbioza turizma i sporta pokazuje zašto grdaska vlast ohrabruje sportske saveze da organizuju velika takmičenja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*