Ove godine više beba u Trgovištu

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić boravila je danas u radnoj poseti Trgovištu, Vladičinom Hanu i Surdulici.

Pronatalitetne mere dale rezultat u Trgovištu

Čamagić je tom prilikom istakla da ohrabruje to što će uprkos pandemiji Trgovište i Surdulica ove godine imati više rođenih beba nego prošle godine, što nije slučaj u većini drugih mesta koje su obišli predstavnici Ministarstva.

Prema njenim rečima, zajednički zadatak države i lokalnih samouprava je da se mere pronatalitetne politike usklade sa specifičnostima lokalne sredine i da se u lokalnoj zajednici stvore takvi uslovi da mladi  požele da ostanu u svojim mestima.

Zamenik predsednika opštine Trgovište Nebojša Trajković istakao je da je ova nerazvijena, pogranična opština, pre nekoliko godina pod sloganom „Natalitet je naš prioritet“, pokrenula različite mere proaktivne populacione politike, koje su dovele do pravog bebi-buma.

U Trgovištu, u kom se dešavalo da se godišnje ne sklopi nijedan brak, prošle godine je venčano 19 parova, a od početka ove godine čak 54. U prva tri meseca ove godine u Trgovištu je rođeno 18 beba, a prošle godine ukupno 39, naveo je Trajković.

Trajković je istakao da svi roditelji do navršene treće godine deteta dobijaju i jednokratnu i mesečnu novčanu pomoć, a visina izdvajanja zavisi od broja dece, kao i od toga da li su roditelji zaposleni.

Za svako novorođeno dete porodica od opštine dobija jednokratno po 30.000 dinara i ta vrsta pomoći pripada grupi urgentnih isplata, naveo je Trajković.

On je objasnio da za prvo dete do navršenih godinu dana, nezaposleni roditelji dobijaju po 30.000 dinara, ako je zaposlen samo jedan roditelj, izdvaja se 20.000 dinara, a ukoliko su oba zaposlena 10.000 dinara.

Nezaposleni roditelji ne plaćaju vrtić za decu, ukoliko radi samo jedan roditelj, plaća se polovina cene i to 1.000 dinara mesečno. Opština plaća i punu cenu za vantelesno začeće, ukoliko se medicinski zahvat obavlja u Srbiji ili 3.000 evra, ukoliko se medicinski postupak sprovodi u inostranstvu, napomenuo je on.

U razgovoru sa zamenikom predsednika opštine Surdulica Milošem Radoičićem zaključeno je da su za porodice sa decom u ovom mestu, pored izdvajanja od 50.000 dinara za svako novorođenče, od velikog značaja i besplatne škole sporta za svu decu, kao i uređene škole i vrtući u koje se ovde proteklih godina dosta ulagalo.

Zahvaljujući tome, kako je rečeno, i u Surdulici će biti rođeno više dece nego prošle godine.

Zamenik predsednika opštine Vladičin Han Vladimir Kostić, istakao je da je za ovu opštinu razvoj putne infrastrukture u selima i dalje prioritet.

Vladičin Han nema porodilište, pa se trudnice porađaju u Surdulici, Vranju ili Leskovcu, rekao je Kostić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*