Pariz: Otvara se umetnička instalacija obavijanja Trijumfalne kapije

Pariz: Otvara se umetnička instalacija obavijanja Trijumfalne kapije 1AP Photo/Francois Mori

Grad Pariz predstavlja ogromno umetničko delo napravljeno oko pravog spomenika Trijumfalne kapije koja će biti potpuno obmotana srebrnkastoplavim materijalom.

Instalacija pokojnog umetničkog para Kristofa i Žan-Klod, koji su osmislili projekat 1961. godine će biti otvorena u subotu 18. septembra a biće dostupan posetiocima do 3. oktobra.

Za vikende će trg oko Trijumfalne kapije, obično vrlo opterećen saobraćajem, biti pešačka zona.

Čuveni pariski somenik biće obmotan sa 25.000 kvadratnih metara srebrnkasto plave tkanine i povezan sa 3.000 metara crvenog kanapa.

Posetioci spomenika koji se nalazi na vrhu avenije Šanzelize, moći će ne samo da vide materijal već i da ga dodirnu, kako su umetnici i zamislili.

Na konferenciji za novinare, predstavljajući projekat „Trijumfalna kapija, obmotana“, francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo, rekla je da je to „ogroman poklon ponudjen Parižanima, Francuzima i šire, svim ljubiteljima umetnosti“.

Govoreći sa tugom o smrti para umetnika, ministarka je rekla da je delo „posthumno svedočenje o umetničkoj genijalnosti“.

Kristo Vladimirov Javašev poreklom iz Bugarske sreo je Žan-Klod Dena de Gijbon u Parizu 1958. i kasnije su postali ljubavni par. Ideja za umetničko delo rodjena je početkom 1960-ih kada su živeli u Parizu.

Žan-Klod je umrla 2009. a Kristo u maju prošle godine. Spomenik je trebalo da bude obavijen prošle jeseni ali je to odloženo zbog pandemije kovida-19.

Kristo je „želeo da završi projekat. Naterao nas je da mu obećamo da ćemo mi to uraditi“,rekao je njegov rođak Vladimiri Javašev za AP.

Projekt vredan 14 miliona evra finansiran je kroz prodaju Kristovih pripremnih studija, crteža, maketa i drugih radova, rekao je Javašev.

Umetnički duo bio je poznat po komplikovanim privremenim kreacijama koje su uključivanje prekrivanje javnih mesta sa tkaninom, uključujući Rajstag u Berlinu ili  most Pon Nef u Parizu, i kreiranje ogromnih instalacija na određenim lokacijama kao što je serija od 7.503 kapije u Central parku u Njujorku.

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*