Parlamenti AP Vojvodine i Mađarske: Saradnja u oblasti agrara

U Budimpešti je održana zajednička sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine i Odbora za poljoprivredu Parlamenta Mađarske.

Polazeći od dosadašnje dobre regionalne saradnje i važnosti poljoprivrede kao jedne od vodećih privrednih grana Srbije i Mađarske, podršku produbljivanju saradnje svojim učešćem na zajedničkoj sednici dali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Obraćajući se prisutnima, Pastor je istakao da Vojvodina neguje bogatu regionalnu saradnju koja se stalno produbljuje i dodao da Mađarska u toj saradnji kao regionalni partner ima istaknutu poziciju, saopštio je Odsek za odnose sa javnošću Skupštine AP Vojvodine.

„Saradnja sa Mađarskom je nama od izuzetnog značaja, pa tako i parlamentarna saradnja, te nam je izuzetno da ostvarimo kontinuitet u našim prijateljskim i partnerskim odnosim, posebno kada je reč o skupštinskim odborima“, rekao je Pastor.

On je dodao jedan od prioriteta pokrajinske administracije ostvarivanje dobre i bogate regionalne saradnje, te da Mađarska i njene županije imaju istaknutu poziciju u tom procesu.

„Trudimo se da naše odnose gradimo od lokalnog nivoa na dalje. U oblasti poljoprivrede naši interesi za saradnjom posebno su istaknuti u pogledu toga da će se u narednom periodu ubrzati proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji i to nam otvara dodatne mogućnosti saradnje“, rekao je Pastor.

Na sednici je ocenjeno da u oblasti agrara postoje potencijali za unapređenje saradnje, te da je potrebno sagledati nove mogućnosti i intenzivirati saradnju u okviru IPA projekata, kao oblastima protivgradne zaštite, unapređenja stočarstva i edukacije poljoprivrednika.

Takođe, bilo je reči i o iskustvima Mađarske iz perioda pristupanja te države Evropskoj uniji, kao i o aktuelnostima u domaćem agraru sa akcentom na prilagođavanje propisa, tržišta i odnosa prema državnom zemljištu i domaćim poljoprivrednicima, a sve u cilju podrške mađarskih partnera, imajući u vidu da Srbiju očekuje intenziviranje pregovora.

Pastor, članovi skupštinskog Odbora za poljoprivredu i Radojević, održali su u Parlamentu Republike Mađarske i bilateralni sastanak sa potpredsednikom tog parlamenta Ištvanom Jakabom. Tom prilikom potvrđena je obostrana spremnost za nastavkom i produbljivanjem dosadašnje dobre saradnje.

 

Izvor: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*