Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Miloševac

PRIJEDOR –

U manastiru Miloševac kod Prijedora održana je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom.

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora , gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, kao i mnogobrojni vernici, prenela je RTRS.

patrijarh, banja, luka

Izvor: SPC

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi da je poseban blagoslov da srpski patrijarh u manastiru Miloševac služi prvu Svetu arhijerejsku liturgiju, uz želju da se što pre ovde prisluži kandilo monaško molitvenog života.

„Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje, navodi se u pismu dobrodošlice.

U svojoj besedi Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, poručio je da je dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov.

„Radost je velika služiti i moliti se sa onima koji imaju čistu dušu, sa onima koji imaju istinsku i pravu veru, a to jeste vera vaša. I zato je za sve nas, odakle god da dolazimo, dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov i uteha, poručio je patrijarh Porfirije.

Istakao je da nema ništa lepše nego služiti u novim ili obnovljenim hramovima.

„Ništa nas ne može sprečiti da služimo Bogu i istini. Slutim da će ovaj još nedovršeni hram uskoro biti završen“, dodao je patrijarh.

Dodik: Prva liturgija pokazala sabornost Crkve i naroda

Dodik je izjavio da je današnja prva liturgija u manastiru Miloševac kod Prijedora, koju je služio patrijarh Porfirije, veoma važan događaj za čitavu regiju, Srpsku pravoslavnu crkvu i pravoslavlje u celosti.

„Manastir je mesto stalnog života i to je osetio i sam patrijarh Porfirije, koji nije oklevao da dođe ovde i da se održi prva molitva, koja je okupila mnogo ljudi, pokazala sabornost i povezala identitet, pre svega Crkve, a onda i ovog naroda, koji je očigledno vapio za ovakvim sadržajem“, rekao je Dodik novinarima nakon liturgije u manastiru Miloševac kod Prijedora, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio da je ovde pre 300 godina srušen manastir, ali da to zemljište, koje se zvalo Crkvina, na svu sreću niko nije uzurpirao za neke druge potrebe.

„Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem je pre nekoliko godina odlučio da ovde izgradi manastir“, rekao je Dodik i dodao da je pružena pomoć u izgradnji ovog hrama.

On kaže da Prijedor zaslužuje jedno novo pravoslavno obeležje i da je manastir Miloševac mesto koje živi kroz istoriju.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Jefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*