Pavić: Tražimo najbolji način za evakuaciju naše državljanke, dvojica državljana Srbije evakuisani iz Avganistana

BEOGRAD/NJU DELHI –

Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, a koji je nadležan i za Avganistan, kaže da su dvojica državljana Srbije danas bezbedno napustila Avganistan i da su sletela u Uzbekistan, kao i da se traži najsigurniji način za evakuaciju jedne naše državljanke iz Avganistana.

Pavić je za Tanjug rekao da su državljani Srbije Marko Pribak i Aleksandar Cvejić dobro i da su “sada slobodni ljudi koji će nastaviti putovanje ka Srbiji“.

evakuacija,avganistan

Izvor: Tanjug (Etat-Major des Armees via AP)

“U delu u kome to bude moglo i bilo potrebno imaće podršku naše diplomatske mreže i državnih organa, a imaju potpunu slobodu u izboru svog povratka, i pravca i trenutka“, rekao je Pavić.

Dodao je da je Ambasada u stalnom kontaktu sa Milkom Damjanović, preostalom državljankom Srbije u Avganistanu, i da se traži najsigurniji način za njenu evakuaciju s obzirom na, kako kaže, specifičnost njenog boravka u toj zemlji.

“Ona se nalazi na drugom mestu u odnosu na to gde su bili dvojica naših državljana. Vrlo je hrabra, razumna i razmišlja na način da nam maksimalno olakša situaciju oko njene evakuacije“, rekao je Pavić.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Pavić je rekao da se vesti i interesovanja okreću ka tome šta će biti “nova realnost“ u Avganistanu, kao i da talibani pokušavaju da stvore sliku da „nisu isti kao ranije“.

“Bili smo svedoci tokom sednice SB UN različitih komentara o dešavanjima u Avganistanu, da postoje različite interpetacije prethodnih događaja, a za očekivati je da bude razlike i u pogledu podrške ili suprotstavljanja potezima talibana“, rekao je Pavić.

Srpka državljanka: Na bezbednom sam,čekam evakuaciju

Milka Damjanović, jedina preostala državljanka Srbije u Avganistanu, izjavila je da je na bezbednom u Kabulu, ali da ne zna kada će biti omogućena njena evakuacija, zbog velike nebezbednosti kretanja po gradu i pristupa aerodromu, kao i obezbeđivanju mesta na letovima.

Ona je za Novosti rekla da je jako veliki broj osoblja ambasada, porodica zaposlenih u ambasadama i vojske, i da se teško dobija mesto za humanitarce.

„Evakuacija će možda biti moguća na sigurniji način već sutra ili narednih dana, tako da smo moj tim i ja strpljivi i čekamo“, navela je Milka Damjanović.

Istakla je da je otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, nadležan i za Avganistan, Siniša Pavić uložio izuzetne napore na evakuaciji nje i dvojice srpskih državljana, koji su prebačeni u Uzbekistan.

„Oni su bili u većoj opasnosti, ali i prednosti, jer su već bili na aerodromu, a moj slučaj je komplikovaniji zbog opasnosti kretanja i nemogućnosti pristupa aerodromu. Nadam se da će uskoro biti uslova“, kaže Damjanovićeva.

Dodala je da ambasada u Rimu i ambasador Goran Aleksić aktivno pomažu i posreduju u obezbeđivanju mesta u avionu i dobijanju dozvola za pristup.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*