Pčelari primer za to kako se udruživanjem postiže uspeh

Postavljanjem kamena temeljca, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, otpočela je izgradnja Pogona za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u opštini Rača kod Kragujevca.

Cilj samog Pogona je da se prikuplja i plasira med pčelara sa cele teritorije Srbije čime bi se proizvođačima obezbedila sigurna cena i plasman meda na domaće i inostrano tržište.

Brnabić je istakla da će u novi pogon biti uloženo približno milion evra, i najavila podršku države u tom poslu. Pčelari su primer za sve u našoj zemlji za to šta može da se uradi kada se proizvođači udruže i ne odustaju, istakla je ona i podsetila na to da je posle Novog Zelanda, najkvalitetniji med na svetu u Srbiji, koja je i rekorder po broju košnica po glavi stanovnika.

Premijerka je objasnila da će se u novom pogonu u Rači, koji bi trebalo da bude završen za 150 dana od početka radova, skupljati med iz čitave Srbije, naglasivši da je pčelarstvo jedna od grana koje treba da vuku Srbiju napred.

SOPS, kako je navela, čuva tradiciju pčelarstva u Srbiji koja je duža od 120 godina, okuplja sve pčelarske organizacije i čini je 10.000 pčelara širom zemlje.

Prema njenim rečima, svi poljoprivrednici mogu da uče od pčelara koji su pokazali kako se, zahvaljujući udruživanju i zajedničkoj borbi, može odoleti svim ucenjivačima.

Pčelari su, kako je naglasila, prava snaga među poljoprivrednicima u Srbiji, jer je SOPS odlučio da ne zavisi ni od koga i da suzbije nelegalnu konkurenciju.

Ovo udruženje je novac za novi pogon sakupilo od članarine, pri čemu je raspisalo konkurs u kojem su učestvovale 32 lokalne samouprave i na kojem je pobedila opština Rača, koja je ponudila najbolje uslove, precizirala je Brnabić.

Ona je navela da je napravljeno zajedničko preduzeće, čiji je vlasnik 80 odsto lokalna samouprava, a 20 odsto SOPS.

Predsednica Vlade je najavila da će ponovo doći u Raču kada bude završen pogon, iz kojeg će med biti plasiran ne samo na domaće, već i na inostrano tržište.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da bez pčelarstva nema poljoprivrede i da je novi pogon u Rači velika stvar za ovu lokalnu samoupravu.

Predsednik SOPS-a Rodoljub Živadinović iskazao je zahvalnost državi i lokalnoj samoupravi na pomoći pčelarima, i podsetio na to da je u vreme kada je Aleksandar Vučić bio premijer počela borba protiv falsifikata meda.

On je, ističući da su pčelarima na raspolaganju subvencije koje daje država, uputio poziv svima onima koji se ovim poslom bave da iskoriste podršku države kako bi što više proizvođača izvozilo med.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*