Pendarovski: Skoplje podržava dijalog Srbije i Kosova

Izvor: Beta/Kabinet predsednika Severne Makedonije

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Prištini da Skoplje podržava dijalog Srbije i Kosova radi pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja koje će doprineti stabilnosti u regionu i neće ugroziti bezbednost susednih zemalja.

Posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Pendarovski je rekao da je dijalog Beograda i Prištine bio jedna od tema.

„Svi smo svesni da je to veoma težak i komplikovan proces, ali verujem da će svi ljudi dobre volje u regionu i šire podržati rešavanje spora, što će na kraju značiti nepovratnu pacifikaciju regiona“, dodao je.

Pendarovski je podsetio da „Severna Makedonija podržava obostrano prihvatljivo rešenje u dijalogu Beograda i Prištine, sa potencijalom da doprinese regionalnoj stabilnosti i koje neće ugroziti bezbednost susednih zemalja“, dodajući da, s tim u vezi, Skoplje pozdravlja dogovor o deeskalaciji tenzija na severu Kosova koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.

„Dijalog je jedini mehanizam kroz koji su, nakon raspada bivše Jugoslavije, zemlje regiona uspele da napreduju u mnogim oblastima. Stoga, kao država, podržavamo napore naših evropskih i američkih saveznika da pronadju rešenja za otvorena pitanja“, rekao je Pendarovski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini.

Pendarovski koji boravi u zvaničnoj jednodnevnoj poseti Kosovu razgovarao je u Prištini i sa predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom, a sastao se i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*