Penzioneri u kupovinu subotom između 4 i 7 ujutro, još jedan termin za šetnju kućnih ljubimaca

Beograd, 29. marta 2020 - Vrata maloprodajnih objekata trgovinskih lanaca sirom zemlje od 4h do 7h, otvorena, za gradjane starije od 65 godina. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs
BEOGRAD –

Građani stariji od 65 godina ubuduće će u kupovinu moći subotom od četiri do sedam sati ujutru, umesto nedeljom u to vreme, kao što je bio slučaj do sada, odlučio je Krizni štab za suzbijanje COVID-19, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić.

Taj štab definisao je danas funkcionisanje za predstojeći vikend, s obzirom na izmene ograničenja kretanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Prodavnice će za najstarije građane biti otvorene u subotu od četiri do sedam sati, a oni će, zbog kupovine namirnica, moći da napuste svoje domove od tri do osam ujutru.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu od sada izvoditi svoje kućne ljubimce svakoga dana u periodu između 23 časa do jedan sat posle ponoći i u nedelju od osam do 10 sati ujutru.

Kućnog ljubimca može izvesti samo jedna osoba, u trajanju od 20 minuta, ne dalje od 200 metara od adrese prijavljenog prebivališta.

Takođe, Krizni štab je odlučio da na sahranama u Srbiji, u periodu trajanja vanrednog stanja, može biti najviše 10 osoba koje moraju poštovati međusobnu razdaljinu od dva metra.

Ažuriran spisak prodavnica za starije

Vlada Srbije saopštila je da se ažuriran spisak maloprodajnih objekata trgovinskih lanaca koji će subotom od 04 do 07 časova biti otvoreni za snabdevanje sugrađana starijih od 65 godina godine, može naći na sajtu Vlade.

Malinović: Preporuka maloprodajnim objektima da u subotu rade od 8 do 12.00 časova

Vlada Srbije promenila je odluku o kupovini za starije građane od 65 godina tako da će u kupovinu moći da idu, umesto u nedelju od 4 do 7, u subotu od 4.00 do 7.00 ujutru, a Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, kazao je da je to urađeno na inicijativu trgovaca, kako bi i oni mogli da poštuju zabranu kretanja u toku vikenda.

Malinović je za Tanjug kazao i da je preporuka ostalim maloprodajnim objektima da u subotu rade od 8 do 12.00 časova, kako bi u 13.00 časova, kada nastupa zabrana kretanja, i oni koji rade mogli da budu u svojim domovima.

„Ono što je važno je da će svi objekti koji se nalaze na spisku i koji su se do sada prijavili za rad nedeljom biti otvoreni petak na subotu od 4 do 7.00. Preporuka za ostale objekte je da u subotu radno vreme bude od 8. do 12.00 časova kako bi u 13.00 časova kada nastupa zabrana kretanja svi mogli da poštujemo istu“, kazao je Malinović.

Poručio je svim građanima da nema potrebe da se gomilaju zalihe namirnica i apelovao na starije od 65 godina da izađu samo ako je potrebno i ako nemaju drugi način da se snabdeju.

„Važno je da smo obezbedili da lanac snabdevanja funkcioniše“, kazao je Malinović i dodao da je snabdevanje bilo otežano početkom sedmice zbog povećane tražnje.

Kako kaže, tražnja se od srede do danas stabilizovala, a građani mogu da vide kada odu u bilo koji maloprodajni objekat da su rafovi puni i da proizvoda ima dovoljno.

„Važno je da svi budemo odgovorni prilikom kupovine, da ukoliko i pravimo zalihe, pravimo je za tri do pet dana jer nema potrebe da gomilamo zalihe i na taj način ugrožavamo mogućnost da se neko drugi snabde isto kao i mi“, poručio je Malinović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*