Pet novih slučajeva virusa korona potvrđeno u Srbiji, ukupno 46

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
BEOGRAD –

U Srbiji je potvrđeno još pet slučajeva zaraze korona virusom, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 46, saopštio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ministar je večeras na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da je danas u Srbiji testirano još 12 ljudi.

U Beogradu ima 12 pacijenata svi su trenutno stabilni, u KC Niš pet pacijenata, svi su dobro i jedan pacijent u Kragujevcu, takođe dobro. Niko od njih nije na respiratoru, rekao je Lončar. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je na KC Vojvodine četvoro pacijenata.

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Dva su u znatno poboljšanom stanju, jedan pacijent i to je u ovom trenutku najteži pacijent u celoj Srbiji je i dalje na mehaničkoj ventilaciji, i četvrti je isto u težem opštem stanju, ali za njega još nije potreban respirator, kazao je on.

Pacijent u Pančevu je stabilnog opšteg stanja i ono je u blagom poboljšanju.

„Svi oni koji su bili u kontaktima za koje je naložena izolacija u kućnim uslovima, nam se već osmi dan ne javljaju da imaju ozbiljnije znake bolesti“, rekao je Gojković.

Prvi slučaj koronavirusa u Šumadiji

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Kragujevcu zbrinut je pacijent kod koga je potvrđen korona virus što je prvi slučaj zaraze sa Kovid-19 u Šumadiji.

Kako je RTS-u rečeno u KC Kragujevac, radi se o muškarcu iz opštine Rekovac, koji se u petak ujutru sam javio zbog simptoma koji su ukazivali da možda boluje od ove bolesti.

„Reč je o čoveku koji je putovao u inostranstvo zbog posla, a saputnik mu je bio Hrvat koji je prvi primetio simptome i već je u toj susednoj državi u karantinu sa ustanovljenom bolešću“, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragan Vasiljević.

Iz ove klinike još pet uzoraka krvi poslato je na analizu u Institut Torlak u Beograd, ali rezultati još nisu poznati.

Kisić-Tepavčević: Situacija sa koronavirusom pod kontrolom

Situacija sa korona virusom u Srbiji, posle nedelju dana od prvog registrovanog slučaja je pod kontrolom, poručila je sinoć zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević i dodala da na to ukazuju kliničke slike zaraženih, kao i to što je za svakog pacijenta utvrđeno kako se inficirao.

Ona je kazala da se posle svakog otkrivenog slučaja zaraze korona virusom rade opsežna epidemiološka istraživanja sa ispitivanjem kontakata zaraženog.

“Za osobe kod kojih je registrovan korona virus mi smo posumnjali da imaju infekciju što pokazuje da znamo šta radimo i koga treba testirati“, rekla je Kisić na pres konferenciji u Vladi Srbije.

Alergolog i pulmolog na Univerzitetskoj dečijoj klinici “Tiršova“ Branislav Nestorović kazao je da je među obolelima od korona virusa više “blažih slučajeva“ navodeći da je u Evropi svega 12 odsto težih slučajeva, izuzimajući Italiju koja je, kako je kazao, specifičan slučaj.

“Mi imamo samo dva pacijenta u ozbiljnom stanju. Imali smo sreću da smo izašli iz epidemije gripa pre nego što je stigla korona, za razliku od Italije koja je sa epidemijom gripa dočekala koronu“, naveo je Nestorović.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*