Pet penzija potrebno da „pokriju“ potrošačku korpu

U Republici Srpskoj (RS) je potrošačka korpa u martu iznosila 1.894,34 i bilo je potrebno pet prosječnih penzija u tom bh. entitetu kako bi osobe iz najstarije kategorije stanovništva samo jedan mjesec preživjele dostojanstveno – upozorili su iz Centra civilnih inicijativa (CCI).
Ističu da pomaka ima, kada je u pitanju iznos penzija u RS, ali da je dinamika spora i da ogroman broj penzionera ne osjeti te pomake.

Upozoravaju i da radnici odlaze iz tog bh. entiteta.

Podatak o smanjenju nezaposenih na 112.333 u martu ove godine bi, smatraju u CCI-u, u svim drugim okolnostima bio potpuno pozitivan, ali u konkretnom slučaju, ne postoji jasna predstava o tome koliko je građana napustilo RS i BiH u potrazi za egzistencijom, te koliko je njih „skinuto“ sa evidencije zbog kašnjenja u prijavljivanju.

„Broj građana koji privremeno ili trajno napuštaju prostor RS-a u ovom momentu nije poznat, ali je izvjesno da značajan broj mladih, ali i onih građana koji su u srednjoj životnoj dobi, odlazi sa ovih prostora u potrazi za materijalnom egzistencijom, koju ne mogu na kvalitetan način ostvariti u svojoj matičnoj državi, entitetu, kantonu i lokalnoj zajednici u kojoj žive“, navedeno je u izještaju CCI-a o monitoringu rada zakonodavne i izvršne entitetske vlade u prva tri mjeseca ove godine.

Dodaju i da su podaci o smanjenju broja nezaposlenih vrlo relativni i ne mogu biti pouzdani u smislu da su ti građani pronašli zaposlenje u BiH ili RS, jer je sigurno da je značajan broj onih koji su otišli iz RS u potrazi za poslom.

„Ni na pomolu nema regulative ni sredstava za obezbjeđivanje socijalnog minimuma za nezaposlene osobe, tako da je nejasno od čega i na koji način živi ova populacija“ upozoravaju iz CCI-a.

Zakone, koji bi trebalo da poprave i položaj nezaposlenih, trebalo je da usvoje dobro plaćeni poslanici Narodne skupštine RS-a.

U CCI-u smatraju da su entitetski parlamentarci zaista privilegovani u odnosu na građane koji zastupaju, jer je, uz minuli rad, prosječna plaća profesionalnog poslanika oko 3.000 KM.

I poslanici, koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina onih koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.

Nije teško zaključiti da je životni standard „narodnih“ poslanika značajno veći od prosjeka standarda ostalih građana u RS-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*