Petković: Pušteni koordinator RIK-a i trojica vozača koji su privedeni na Merdaru

BEOGRAD –

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da su koordinator RIK-a Marko Janković i trojica vozača, koji su prevozili referendumski materijal, a koji su sinoć privedeni na administrativnom prelazu Merdare, pušteni i da se vraćaju u Beograd.

Petković je za RTS rekao da su oni sinoć bili privedeni, da su im oduzeti mobilni telefoni i da su odvedeni u kosovsku policiju u Lužanima, 10-ak kilometara od Merdara ka Podujevu.

petar, petkovic, kancelarija, za, kim

Izvor: Kancelarija za KiM

Naveo je da je Beograd sinoć poslao oficira za vezu Dejana Pavićevića i da su oni oslobođeni.

Kosovska policija je zaplenila oba kamiona sa referendumskim materijalom, što je suprotno svim sporazumima i dogovorima jer je reč o materijalu koji je najavljen i koji je stigao legalno na administrativnu liniju, gde je trebalo da ga sačeka OEBS i preuzme, kako bi ga danas distribuirao, istakao je Petković.

Naveo je da se, umesto OEBS-a koji se nije ni pojavio, pojavilo 10 vozila kosovske policije.

Petković je rekao da je o tom slučaju obavestio izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i istakao da je reč o kršenju ljudskih prava i procedura, dok se, kako tvrdi, šef OEBS-a na KiM Majkl Davenport nije ni javio na telefon.

Petković smatra da je reč o manifestaciji sile premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pred današnju sednicu parlamenta, na kojoj, prema njegovim rečima, treba da bude doneta deklaracija o zabrani sprovođenja referenduma.

Naveo je da su se, od kada je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, na KiM dogodila 133 međunacionalna incidenta.

Oduzeti materijal za referendum predat carini

Kosovska policija saopštila je danas da je oduzeti materijal za referendum na Kosovu i Metohiji predat carini privremenih prištinskih institucija.

Kosovska policija je potvrdila da je sinoć zaustavila tri vozila – , jedan automobil i dva kamiona i da su kamioni zajedno sa materijalom u njima predati carinskim organima, prenosi Reporteri.

„Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak na Kosovo materijala koji se prevožen bez odgovarajuće dozvole“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su, u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima, kamioni upućeni nadležnom carinskom organu, a da su se lica koja su bila u vozilima, kako je navedeno, „posle obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom“.

Navedeno je da će slučaj dalje biti vođen u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima.

Petković je rekao da je važno je što se zemlje Kvinte oglasile i pozvale Kurtija da omogući održavanje referenduma, uprkos njegovim tvrdnjama da je to suprotno kosovskom ustavu.

Dodao je da je to poručio i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i da je američki državni sekretar Entoni Blinken poručio Kurtiju da vrati zamah dijalogu Beograda i Prištine i da ne preduzima jednostrane poteze.

„Zapad može da izvrši potreban pritisak, očekujemo od OEBS-a da podeli referendumski materijal, Srbima se krše osnovna ljudska prva i po Rezoluciji 1244 i po svim svetskim standardima“, istakao je Petković.

Naveo je da je u jučerašnjem razgovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba na KiM poručeno da je potrebno da obezbedimo mir i da prestanu napadi na Srbe.

„Srbi na KiM će poslušati Beograd i glasati za ustavne promene na referendumu“, rekao je Petković.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*