Petković: Razgovori opterećeni zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope

Foto: Dnevnik/F. Bakić/Priština
BRISEL: Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković rekao je da su današnji razgovori u Briselu bili opterećeni protivpravnom odlukom Pristine da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope.

„Iskoristio sam i ovaj trenutak da oštro protestujem zbog protivpravne i jednostrane odluke Prištine“, rekao je Petković novinarima posle sastanka.

Rekao je da se ni danas nije direktno sastao sa prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem, jer je Bisljimi odbio da razgovara o ZSO i o pitanju nestalih i istakao da to pokazuje da je Beograd odgovorna strana koja vodi računa o miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Petković je naveo da su razgovori trajali više od osam sati i da su bili teški.

„Ali činjenica da smo i danas ovde u Briselu pokazuje da smo odgovorna strana koja vodi računa o miru, stabilnosti na prostoru Zapadnog Balkana i ako nas neko napada da smo mi ti koji žele destabilizaciju, a bilo je takvih pokušaja poslednjih dana, mogu da vide da smo mi odgovorna strana“, rekao je Petković.

Naveo je da su razgovarali o važnim temama, među kojima i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Podsetio je da se ulazi u desetu godinu kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština i istakao da je za Beograd to jedno od najvažnijih pitanja.

„To je za nas ključno pitanje bez kojeg nema normalizacije odnosa. To je okvir za kolektivna i individualna prava Srba na Kosovu i Metohiji i mi moramo da zaštitimo naš narod na KiM“, istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, vođeni su i razgovori o pitanju energetike, tablicama, pitanju nestalih…

„Razgovarali smo o brojnim temama vezanim za normalizaciju odnosa, a koji se tiču života na Kosovu i Metohiji. Mi moramo ovde da govorimo o problemima sa kojima se suočavaju Srbi na KiM jer ako se u Briselu ne razgovara o tim problemima, a suočavaju se sa brojnim napadima, institucionalnim nasiljem i slično, niko drugi neće izneti te probleme“, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Kako kaže, borili su se za rešenja koja će omogućiti bolji život za srpski narod na KiM, ali i za druge u regionu.

Prema njegovim rečima, beogradska delegacija je ponudila konstruktivna rešenja i kada je reč o problemu nestalih.

U tom smislu navodi da je lokacija Štavalj 23 zahtev Prištine na koji Beograd odgovara.

„Mi nemamo problem, hoćemo da rešimo problem nestalih, ali Priština to odbija“, dodao je.

Navodi i da su razgovarali i o problemu dostave lekova iz centralne Srbije na KiM, zabrani ulazaka srpskih zvaničnika u južnu pokrajinu, slobodi kretanja…

Ističe i ponavlja da je Beograd tu da čuva mir i stabilnost, ali da ne pristaje na ucene.

„Kao odgovorna strana shvatamo značaj dijaloga, ali borićemo se protiv pritisaka i nećemo priznati nezavisnost tzv Kosova. Težimo kompromisnom rešenju“, poručio je Petković.

Tokom današnjih razgovra u Briselu specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak razgovarao je u više navrata odvojeno sa delagacijama Beograda i Prištine.


Lajčak: Bez dogovora o tablicama

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da u današnjoj rundi razgovora sa delegacijama Beograda i Prištine nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

„Rezultati su polovični. Nažalost, nije postignut dogovor o registarskim tablicama, ali smo napravili pomak po drugim pitanjima uključujući energetiku. Rad će se nastaviti“, naveo je Lajčak na Tviteru.


Bisljimi: Beograd nije pokazao konstruktivnost

Šef pregovaračkog tima Prištine Besnik Bisljimi večeras je posle razgovora sa sprecijalnim posrednikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom optužio srpsku stranu da nije pokazala konstruktivnost.

On je novinarima posle sastanaka rekao da je danas trebalo da se razgovara o tablicama i energetici, ali da srpska strana nije iznela konkretna rešenja ni predloge.

Bisljimi je izneo i tvrdnju da je srpska delegacija došla u Brisel samo sa namerom da međunarodnoj zajednici pošalje signal da je Beograd spreman za razgovore.

Na pitanje novinara da li to ima veze sa zahtevom Prištine za članstvo u Savetu Evrope, Bisljimi je kazao da su to dva odvojena procesa.

On je optužio Beograd da ne poštuje Briselski sporazum time što blokira učlanjivanje Prištine u međunarodne organizacije.

Na pitanje da li je sa Lajčakom bilo reči o aplikaciji Prištine za Savet Evrope, Bisljimi je rekao da to nije pitanje za dijalog, a da je Lajčak posrednik u dijalogu.

On tvrdi da je ovo bila poslednja prilika za Beograd da pokaže konstruktivnost i da dokle god je samo Priština konstruktivna nema razloga za nove sastanke.

„Nismo ovde došli da razgovaramo nego da postignemo dogovor. A gospodin Petković to nije razumeo“, ocenio Bisljimi.

On je dodao da je Srbija pokušala da na dnevni red stavi pitanje Zajednice opština, ali da prištinska strana to nije mogla da prihvatim, jer je dnevni red bio unapred određen.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*