Petković sa Bocan-Harčenkom o dešavanjima na KiM

BEOGRAD: Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao je danas sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji, u svetlu nedavno održanih lokalnih pokrajinskih izbora i poslednjih incidenata u pokrajini.
s
Foto: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/bs

Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na KiM sve učestaliji, ukazavši na ozbiljnost poslednjih incidenata, kada su, u razmaku od samo dvadesetak dana, teško naoružane specijalne jedinica kosovske policije ROSU nelegalno, dva puta upale na sever Kosova i Metohije.

Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na goloruki srpski narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana, Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba, izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region, podsetio je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista ostvarila pobedu u svih 10 opština sa srpskom većinom, Petković je istakao da su Srbi pristali da učestvuju na ovim izborima samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Petković je naglasio da Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu, zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija.

Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na zapadnom Balkanu, iako je, prema Petkovićevim rečima, Briselski dijalog, u ovom trenutku, talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja ZSO.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodavši da će srpsko-ruski odnosi nastaviti da jačaju u duhu tradicionalnog prijateljstva dve države i dva naroda.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*