Petrović: Uhapšeno 180 ljudi zbog zloupotreba u poljoprivredi

traktor oranje njiva poljoprivredaIzvor: N1 (ilustracija)

Do sada je zbog zloupotrebe podsticaja u poljoprivredi uhapšeno 180 osoba, izjavila je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović na okruglom stolu „Kako se troši budžetski novac u poljoprivredi“, u organizaciji Udruženja novinara Srbije (UNS).

Petrović je, govoreći o uhapšenim korisnicima usluga Uprave za agrarna plaćanja, rekla da se najčešće dešavalo da su oni podnosili zahtev za podsticaj uz falsifikovanu dokumentaciju, odnosno da je kontrolom utvrđeno da nisu imali ispravne račune ili fiskalne račune, garancije ili izvode iz banaka.

„Time se od marta bavi i Radna grupa u okviru ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja je uspostavila saradnju sa policijom“, rekla je Petrović.

Petrović je objasnila da se, kada je reč o podsticajima za nabavku poljoprivrednih mašina, gde je maksimalni iznos podsticaja milion i po dinara po poljoprivredniku, u većini slučajeva desilo da je inspekcija izvršila kontrolu pre isplate podsticaja, kako bi utvrdila da li je ta mašina uopšte nabavljena.

„Dešavalo se i da kontrolu uradimo i posle isplate podsticaja, pa kada utvrdimo da nema mašine za koju je aplicirano, protiv takvih korisnika se podnose krivične prijave a njihov status postaje pasivan“, navela je direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Naglasila je da, kada su u pitanju subvencije za proizvodnju voća, u kontrolu uvek izlazi pre isplate kako bi se utvrdilo da li se sadnice nalaze na zemljištu.

Savetnik za medije ministra poljoprivrede Igor Grabež dodao je da se broj uhapšenih zbog zloupotreba u poljoprivredi kreće oko 300 kada se uzmu u obzir i hapšenja zbog utaje poreza, pokušaja reeksporta, i naglasio da su među uhapšenima bili i zaposleni u državnim organima.

„To je dokaz da ministarstvo namerava da takvim radnjama, koje štete državi i poljoprivrednicima, maksimalno stane na put“, poručio je Grabež.

Okrugli sto u organizaciji UNS realizuje se u okviru projekta „Tragom budžetskog novca – novinari istražuju, a građani saznaju kako se troši novac u poljoprivredi“ koji je podržao UNDP.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*