Petrovićeva i Bogdanović najbolji u 2019, specijalno priznanje Bulutu

Foto: Marko Metlas Kosarka, KSS
BEOGRAD –

Košarkaški savez Srbije petu godinu zaredom zvanično proglašava najboljeg košarkaša i košarkašicu godine. U svečanoj atmosferi na tradicionalnom novogodišnjem koktelu KSS u hotelu „Kraun Plaza“, pred brojnim uglednim zvanicama iz sveta košarke i sporta, dodeljene su nagrade za najboljeg košarkaša i košarkašicu Srbije u 2019.

Kao i prethodnih godina, kako bi izbor bio što objektivniji, KSS je proces glasanja poverio sportskim novinarima svih uglednih i tiražnih srpskih medija, koji prate košarku i aktivnosti KSS. Prema izboru žirija, koji su činile sportske redakcije svih dnevnih novina, televizija sa nacionalnom frekvencijom, radio stanica sa nacionalnom frekvencijom, informativnih agencija, kao i najuglednijih internet portala koji prate zbivanja pod obručima i specijalizovanih košarkaških emisija, najbolji u 2019. godini su Sonja Petrović i Bogdan Bogdanović!

Foto: Marko Metlas
Kosarka, KSS

Košarkašica španske Đirone, koja je letos vodila Srbiju da bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, osvojila je 29 glasova, Jelena Bruks je imala četiri, Ana Dabović dva, a prošlogodišnja pobednica Aleksandra Crvendakić jedan glas.

Košarkaš NBA ligaša Sakramenta i najbolji strelac Svetskog prvenstva u Kini trijumfovao je sa 22 glasa, prošlogodišnji osvajač ovog laskavog priznanja Nikola Jokić dobio je 11, Vasilije Micić dva, a Nikola Milutinov jedan glas.

Brojne zvanice pozdravio je predsednik KSS Predrag Danilović, koji se osvrnuo na događaje u 2019. i očekivanja od 2020. godine.

„Drago mi je što ste došli u ovolikom broju, jer i to predstavlja priznanje da Savez radi dobro. Sledeće godine nas očekuju dva bitna turnira, kao i kvalifikacije za evropska prvenstva u vidu „prozora“. Ove godine smo bilo domaćini Evropskog prvenstva za žene u tri grada, što je posle EP za muškarce 2005. bio najsloženiji posao. Želeo bih da se zahvalim svim ljudima koji su učestovali u organizaciji i mojim saradnicima, bili smo dobri organizatori i domaćini“.

„Što se tiče poslovnih partnera, produžili smo višegodišnje ugovore i potpisali ugovore sa veoma bitnim kompanijama… KSS nikada do sada nije imao ovoliki broj eminentnih kompanija i na to sam veoma ponosan. Treba napomenuti da sam ponosan na to što su devojke osvojile medalju na EP, momci u basketu 3×3 osvojili EP i plasirali se na Olimpijske igre. Nadam se i da ćemo i sa ove dve košarkaške reprezentacije učestvovati na OI u Tokiju. Zahvalio bih se još jednom državi Srbiji, bez čije ogromne pomoći ne bismo bili u situaciji da se kandidujemo za dobijanje dva kvalifikaciona olimpijska turnira. Želim vam sreću Novu godinu, božićne praznike, puno zdravlja i sreće“, poručio je Danilović.

Generalni sekretar KSS Zlatko Bolić govorio je o događajima u 2020.

„Sledeće godine imamo dosta aktivnosti, a tu je i ženski kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre od 6. do 9. februara u Beogradu. Molio bih vas da nam pomognete, da se svi potrudimo da muška i ženska selekcija odu na OI u Tokiju. Mislim da bi to bilo jako lepo da Srbija u košarci ima tri predstavnika. Želeo bih i da iskoristim ovu priliku da se zahvalim predsedniku Daniloviću i Upravnom odboru na poverenju koje su mi ukazali, da dobijem veliku čast da obavljam funkciju generalnog sekretara KSS. Čestitao bih nagrađenima na priznanjima, sve najbolje u 2020. i da sledeće godine u ovo doba slavimo neku osvojenu medalju na Olimpijskim igrama“,  rekao je Bolić.

Usledila je dodela priznanja, a prvi trofej je primila gospođa Nevenka Petrović, Sonjina majka, kojoj je nagradu uručio predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

Majka najbolje srpske košarkašice u 2019. Nevenka Petrović zahvalila se prisutnima,

„Najlepše hvala u Sonjino i moje ime, kja sam jedna srećna i nadasve ponosna majka, pogotovo što je Sonji ova bgodina bila izuzetno teška zbog npovrede i operacije, znam koliku zahvalnost oseća prema Savezu i celoj državi. Ali, sada je najvažnkije da devojke opet budu onako složne i daju sve od sebe da se kvalifikuju na Olimpijske igre“.

Sonja se iz Španije zvanicama obratila putem video poruke.

„Najiskrenije hvala na izboru, za mene je ova godina bila veoma teška i činjenica da sam bila u konkurenicji mi veoma znaci. Hvala saigračicama, trenerima, kao i porodici što su pomogli da sve ove probleme lakše iznesem. Hvala Košarkaškom savezu Srbije koji mi je pomogao u opravku. Nadam se da će 2020. biti još bolja“, rekla je Sonja Petrović.

Sledeća je na binu izašla majka najboljeg košarkaša Srbije u 2019. Koviljka Bogdanović, kojoj je Danilović uručio laskavo priznanje, a ona se zahvalila i poželela prisutnima mnogo sreće u Novoj godini.

„Hvala Košarkaškom savezu Srbije i svim prisutnima, mnogo sam srećna i ponosna!“.

Bogdan se iz dalekog Sakramenta takođe obratio zvanicama putem video poruke.

„Hteo bih svima da se zahvalim na izboru za najboljeg košarkaša Srbije. Hvala svim novinarima koji su glasali, kao i Košarkaškom savezu Srbije. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dobio ovo priznanje. Veliki pozdrav iz Amerike“, zaključio je Bogdanović.

Za proteklu godinu, Košarkaški savez Srbije je odlučio da uruči i specijalno priznanje. Dobitnik specijalne nagrade Košarkaškog saveza Srbije je Dušan Domović Bulut, osvajač zlata u dresu Srbije na letošnjem Evropskom prvenstvu i najspektakularniji basketaš sveta u izboru koji je organizovala FIBA. Bulutu je plaketu KSS uručio predsednik Danilović.

„Zahvalio bih se na vrednom priznanju, ali moram da se zahvalim saigračima bez kojih ne bih bio ovde i mašineriji KSS bez čije pomoći ne bismo mogli da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Želim sreću muškoj i ženskoj selekciji na kvalifikacijama za OI“, rekao je Dušan.

Izbor za najbolje, Košarkaški savez Srbije organizuje od 2015. godine, kada su laureati bili Ana Dabović i Nemanja Bjelica. Godinu kasnije najbolji su bili Sonja Petrović i Miloš Teodosić, 2017. Jelena Milovanović i Bogdan Bogdanović, a prošle godine Aleksandra Crvendakić i Nikola Jokić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*