Pirot dobija najsavremeniju kanalizacionu i vodovodnu mrežu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas ugovore za realizaciju projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže u Pirotu i tehničku podršku eksperata.

Momirović je Ugovor za realizaciju projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem, direktorom JP „Vodovod i kanalizacija Pirot“ Zoranom Nikolićem, projekt menadžerom Stefani Rauprihom i direktorom predstavništva KfW u Srbiji Rudigerom Hartmanom.

Ministar, koji je sa Hartmanom i Rauprihom potpisao i Ugovor za tehničku podršku eksperata, rekao je da je, pored 3,3 miliona evra do sada uloženih u fabriku za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju vodovodne mreže, opredeljeno još 16,2 miliona evra za centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju i proširenje kanalizacione mreže.

Postojeći kanalizacioni sistem u Pirotu nema prečistač otpadnih voda, tako da se celokupna količina sakupljenih otpadnih voda ispušta bez prečišćavanja u Nišavu, odnosno reke u njenom slivu (Gradišnička reka, Rasnička reka, Bistrička reka, reka Rogoz, Kosturska reka), a izgradnjom ovog postrojenja ova ružna slika postaće prošlost, naglasio je ministar.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KfW banke, obezbeđeno 274 miliona evra za prioritente investicije u 34 grada u Srbiji.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu, kapaciteta 52.000 ekvivalent stanovnika, investicione vrednosti 14,5 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Pirot i sela Novi Zavoj, Gradašnica, Barje Čiflik, Gnjilan, Poljska Ražana i Berilovac, gde živi oko 45.000 stanovnika ili 85 odsto ukupnog broja stanovnika Pirota i okolnih sela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*