Pirot: Uručene 23 francuske diplome

U Pirotskoj gimnaziji deo učenika maturirao u dvojezičnim odeljenjima. Treća generacija dobiće šansu da se lakše zaposli ili da studira.

Svršenim maturantima pirotske gimnazije koji su protekle četiri godine, osim na maternjem, nastavu pratili i na francuskom jeziku, odnosno školovali se u posebnom odeljenju, uručene su francuske diplome koje je overila ambasada ove zemlje u Beogradu. Ovo je treća generacija koja je završila dvojezično odeljenje, a diplome su dobila 23 učenika.
Prema rečima direktora gimnazije Bratislava Krstića, francuska diploma omogućava dalje školovanje i upis na celokupnom francuskom govornom području u Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, severnom delu Afrike, bez polaganja prijemnog ispita što je i je njena najveća prednost.

– I u prethodnim generacijama smo imali učenike koji nastavljaju studije u Francuskoj, na medicini i ekonomiji, a imaćemo i u ovoj. Istini za volju, mnogi maturanti su usled obaveza oko nastavka školovanja i upisa na fakultete, danas onemogućeni da prime diplome, ali one će ih čekati i preuzeće ih kad se vrate u Pirot. Od septembra u bilingvalnom odeljenju će se školovati 28 učenika, što je nešto više u odnosu na prošle generacije. Francuski se ovde paralelno uči već šest godina – kaže Krstić.

– Još od osnovne škole sam nastojala da dobro savladam francuski jezik – kaže Danica Cvetković, jedna od nosilaca francuske diplome. – Interesovali su me jezici, i mislim da je bilingvalno odeljenje najbolji način da se oni nauče. Diploma, pored ostalog, omogućava i da se zaposlite u nekoj francuskoj kompaniji i da brže dođete do posla. Što se mene tiče, studiraću u Srbiji.

U Srbiji će studirati i Jovan Vitošević, i to organizaciju rada, kao i Nađa Đorđević, koja se odlučila za Filozofski fakultet u Nišu.

Istorija saradnje pirotske gimnazije i Francuza vezana je za višedecenijsku saradnju gumarskog giganta „Tigar“ sa francuskim „Mišlenom“, koji je već desetak godina stoprocentni vlasnik nekadašnje srpske fabrike automobilskih guma. Saradnja je uspostavljena za vreme direktora „Tigra“ Dragana Nikolića, koji je bio jedan od inicijatora i pokretača saradnje Piroćanaca i Francuza.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*