PISA testiranje učenika

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine i trajaće mesec i po dana, a testiranjem će biti obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka – uglavnom učenika prvog razreda srednje škole.

Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete. Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju, prenosi 021.rs.

U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i traće mesec i po dana, na mnogo većem uzorku nego prethodna. Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole.

Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika. Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*