Plenković na Golom otoku na dan žrtava totalitarnih režima

ZAGREB –

Hrvatski premijer Andrej Plenković položio je danas, povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, venac kod vladine spomen ploče na Golom otoku i zapalio sveću kod spomen krsta.

Spomen ploča podignuta je u znak sećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Golom otoku na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

andrej, plenkovic

Plenković je istakao da je važno negovati kulturu sećanja jer, kako je rekao, bez istine nema ni svesti niti poštovanja prema žrtvama niti pomirenja u kontekstu svakog evropskog naroda pa tako i hrvatskog.

„Povodom Evropskog dana sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sistema danas smo na Golom otoku da bismo odali počast, u ovom konkretnom slučaju, žrtvama komunističkog režima, koji je jedan od totalitarnih sistema koji je obeležio istoriju 20. veka, a isto tako Hrvatske i hrvatskoga naroda. Ne samo onih koji su ovde relativno kratko nakon drugog svetskog rata završili u kontekstu Informbiroa, nego i kasnije brojni politički zatvorenici“, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje da li ova poseta govori o novom smeru Hrvatske, s obzirom na to da će se počast odavati i u drugim mestima u Hrvatskoj, Plenković je rekao da su to odvojene stvari, prenosi Hina.

„To su dve odvojene stvari. Ovde smo na Evropskom danu sećanja u kontekstu totalitarnih sistema. Odlazak potpredsednika Vlade Medveda u Grubore 25. avgusta s potpredsednikom Miloševićem je drugoga karaktera koji se odnosi na zločine koji su počinjeni naravno pre svega prema Hrvatima i hrvatskom narodu u Domovinskom ratu, a onda nažalost i nekoliko tih propusta, nedela koja su bila i protiv građana srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Mislim da je dobro da iskažemo poštovanje prema svim žrtvama,“ rekao je Plenković

Tokom Prvoga svetskog rata na Goli otok su bili internirani ratni zarobljenici, a od 1948. na njemu je bio zloglasni jugoslavenski zatvor za političke zatvorenike.

Na obližnjemu Sv. Grguru bilo je žensko odeljenje tog zatvora. Od 1956. na Golom otoku su zatvarani počinioci teških krivičnih dela. Zatvor je prestao da radi 1988, a 1989. je napušten i danas je u oronulom stanju.

IZVOR:RTV

FOTO:EPA (MIROSLAV LELAS)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*