Plenković na optužbe o korupciji: Nemoćni ste, jadni i patetični

PRINTSCREEN

ZAGREB – Nakon dvomesečne letnje pauze u Hrvatskom saboru je danas „aktuelnim prepodnevom” počelo jesenje zasedanje tokom kojeg će poslanici postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade. Sednica je počela burno, podelom opomena zbog prigovora poslanika na redosled postavljanja pitanja. Opoziciona poslanica Vidović Krišto je dobila čak pet opomena u kratkom roku nakon čega joj je onemogućeno učešće u raspravi danas i sutra. Poslanica opozicionog Možemo Sandra Benčić pitala je premijera Andreja Plenkovića o gasnoj aferi i dodala da se premijer prema tom slučaju poneo kao prema svim drugim korupcijskim aferima ministara iz svog kabineta.

„Ovo je vaš klasični nacrt, hologram kad se radi o bilo kojoj korupcijskoj aferi vaših ministara. Dok policija ne dođe po njih, ostavljate ih na pozicji moći. Samim time, uzimali nešto ili ne, oni koji na kraju jesu imali potvrđene optužnice, koje ste vi odabrali, vi jeste mecena političke korupcije u Hrvatskoj”, rekla je Benčić. Plenković je rekao da su sve to laži i da su oni koji plasiraju takve optužbe „nemoćni, jadni i patetični”. „Moram iskoristiti ovo vaše pitanje jer vidim da ni vi ni druge kolege opozicije nemate kud i kako pobediti HDZ. Krenula je nova strategija koja se svodi na to da moramo stvoriti medijski okvir.

Plenković je korumpiran”, rekao je hrvatski premijer. Poručio je da će ih HDZ sve pobediti sad kad su sve adute ispucali i istakao da javnost mora da shvati da su sve to, kako je kazao, „lažna, perfidna operacija političke sitneži koja želi da dođe na vlast tako da lažno optužuju i to premijera”. „To rade sistemski i redovno. Sve vas štiti imunitet da vas ne tužim!”, poručio je Plenković. Poslanica Benčić je, međutim, konstatovala da nije očekivala toliku nervozu od Plenkovića, a ni „paljbu” od drugih poslanika. Ona je ponovila da Plenković ljude ostavlja na pozicijama moći i tako daje dovoljno vremena da nema dovoljno dokaza kasnije. Kada je reč o direktoru HEP, Benčić je konstatovala da ga premijer ili ne želi ili ne može da smeni. „A niste nam rekli koje je od toga”, rekla je Benčić. Isto pitanje postavila i poslanica GLS Antia Mrak Taritaš zahtevajući odgovor na to ko će snositi odgovornost imenom i premizmenom za aferu „gas za cent”. „Što se tiče ove teme, dogodila se greška, okej. Ali, ‘ajmo pogledati kontekst…„, rekao je Plenković. Podsećanjem na poslednji usvojeni paket mera, Plenković je rekao da Vlada pomaže građanima. „Vlada neće donositi odluku na nečiji pritisak. Naše su mere u krizi omogućile građanima da je ne osete. To se dogodilo zahvaljujući nama i našim odlukama, a ovo drugo se ne brinite…”, rekao je Plenković.

Lider opozicionog Domovinskog pokreta i poslanik Ivan Penava, inače, bivši visoki funkcioner HDZ-a, je Plenkovića pitao „zašto Vlada devastira Hrvatsku i rastura Slavoniju”, a kao dokaz je naveo depopulaciju i istorijsko visoko zaduženje države. Plenković je Penavi odgovorio pitanjem: „Šta Vam je HDZ napravio da Vi ovako napadate postignuća HDZ-a”. Plenković je potom počeo da nabraja projekte koji se sprovode u Vukovaru, čiji je gradonačelnik Penava.

„Ovakva propaganda ne može zaseniti naša postignuća od 2016. O tome ćemo celo jutro”, rekao je Plenković. Veljko Kajtazi, poslanik iz reda manjina, pitao je zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske dece, koja su odvojena u posebne razrede, a ministar obrazovanja Radovan Fuhs kaže da postoje „čisti romski razredi”, najviše u Međimurskoj županiji. Roditelji se zbog toga bune, ali ministar kaže da se to događa jer je većina učenika u blizini pojedinih škola romske nacionalnosti, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*