“Pletisanka“ koncert Kulturno-umetničkog društva “Abrašević“ Beograd u subotu 28.maja 2022.godine u 19 časova u MTS Dvorani

Pozivamo vas i sve ljubitelje folklora i naše tradicije na veliki celovečernji koncert pod nazivom „Pletisanka“ Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ Beograd u subotu 28.maja 2022.godine u 19 časova u MTS Dvorani (nekadašnji Dom sindikata), ul.Dečanska br.14, u Beogradu.

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ Beograd je najstarije u Srbiji sa tradicijom dugom 117 godina.

Najbolji igrači i najbolji muzičari KUD „Abrašević“ Beograd, članovi Prvog izvođačkog folklornog ansambla i Velikog narodnog orkestra ovog kulturno-umetničkog društva će isplesti pokretima i zvukom, koracima i notama, svetlom i nošnjama predstavu, doživljaj, iskustvo „Meć javom i med snom“.

Autor programa je umetnički rukovodilac i dugogodišnji istaknuti solista društva Mihailo Radaković, kome je partner na sceni rukovodilac orkestra i virtuoz na duvačkim instrumentima Miroljub Todorović.

Program je inspirisan stihovima Laze Kostića iz čuvene pesme“Međ javom i med snom“ te je koncipiran u 15 autorskih dela, pre svega folklornih koreografija stvaranih od strane umetnika srpske folklorne scene (Radovan Čolić, Mira Sanjina, Borivoje Jović, Dragoslav Džadžević, Milan Brujić, Milan Andrijanić i drugi).

Samo folklorno delo umetničke igre nastaje u dodiru sna i jave u trenutku kada um zalazi u duhovni svet tražeći inspiraciju, koja se potom oblikuje u muziku i pokret, a kruniše jedinstvenim dahom svih na sceni i pred njom.
Igra predstavlja svojevrsnu „duševnu pesmu“ koju svaki igrač u zanosu nesebično deli sa publikom. Petnaest koreografija iz različitih oblasti naše zemlje simbolizuju niti srcem ispletene i međusobno povezane u jedinstveno pletivo negovano čitav jedan vek.
Ovim događajem KUD „Abrašević“ Beograd ima nameru da u smutnom periodu po folklornu umetnost u Srbiji podstakne sva kulturno umetnička društva u zemlji na spasavanje i preporod folklornog amaterizma, kulturne baštine i nacionalnog identiteta.
Naši članovi mesecima unazad pripremaju navedeni koncert želeći da iz dubine svoga srca prenesu na publiku radost nadahnutu toržestvenim igrama i pesmama srpskog i drugih naroda koji žive u našoj zemlji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*