Počela rad Radna grupa za izradu Zakona o Vojsci

MOD

– Prvi put imamo istorijsku priliku da od početka pišemo tako važan zakon kao što je Zakon o Vojsci Srbije, na način kako nama odgovara, zahvaljujući tome što smo doneli Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane, kao i odluku o vojnoj neutralnosti države Srbije i Vojske Srbije – rekao je otvarajući prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Vojsci Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Naslanjamo se na neke zakone koji su donošeni, još iz vremena Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pa kasnije, Savezne Republike Jugoslavije, i stalno smo u nekim izmenama i dopunama, a ovo je prilika da napravimo zakon o sebi, a po sebi – rekao je ministar Vulin i dodao da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnost, ne moramo nikom da se prilagođavamo.

MOD

Ministar odbrane je istakao da ne moramo da pravimo zakon za koji će nam aplaudirati bilo koji savez, neka druga vojska ili bilo koja druga država.

– Pravimo Zakon o Vojsci Srbije, koja treba da služi za odbranu naše zemlje i našeg naroda i ni za šta drugo. Zahvaljujući donošenju političke odluke o vojnoj neutralnosti, koju je doneo naš vrhovni komandant i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a podržala Narodna skupština, ovo je prvi put da možemo da donosimo zakon koji će regulisati isključivo Vojsku Srbije i to kako odgovara Vojsci Srbije i to je istorijska prilika koju će Vojska Srbije iskoristiti – zaključio je ministar Vulin, koji je članovima Radne grupe dao i smernice za rad.

Sekretar Ministarstva odbrane Zoran Lazić, koji predsedava Radnom grupom, istakao je da telo čine najbolji pravnici u sistemu odbrane i da veruje da će uspešno odgovoriti na povereni zadatak.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka je razmatranje plana rada Radne grupe i svih elemenata i tehničkih detalja neophodnih za efikasan rad tog tela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*