Počela rasprava o uvođenju 5G mreže – najveći gradovi bi mogli da budu pokriveni već sledeće godine

PIXABAY

Počela je rasprava o uvođenju 5G mreže, a Srbija bi tokom sledeće godine trebalo da dobije prva područja pokrivena petom generacijom mobilnog interneta. Stručnjaci kažu da 5G nudi nove mogućnosti za građane i privredu. Automatizaciju industrije, primenu veštačke inteligencije u privredi i razmenu informacija brzinom koju do sada nismo videli.

Preuzimanje filma za nekoliko sekundi, umesto desetak minuta ili upravljanje robotima i industrijskim mašinama na daljinu u milisekundi – dobrobiti su 5G mreže na koje će građani Srbije čekati još najmanje godinu dana.

„Oni benefiti koje ćemo odmah da vidimo je znatno brži pristup intenetu. Ne samo nama kao pojedincima. Zahvaljujići vrlo velikim protocima cena po interneta po količini protoka podataka će se spustiti niže“, rekao je prof. Aleksandar Nešković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Srbija je među nekoliko evropskih zemalja koje nemaju 5G mrežu, a za njeno uvođenje potrebno je nekoliko koraka. Prva dva su napravljena, ističe resorni ministar – usvojen je Zakon o elektronskim komunikacijama i počela je javna rasprava o pravilniku koji će regulisati aukciju frekfencijskog spektra.

„Mobilni operatori će morati da zamene svoje bazne stanice i da podignu veći broj. To će biti njihova investicija. Mi ćemo pravilnikom regulisati da u prvoj godini se pokriju samo najveći gradovi, Beograd, Novi Sad, Niš. U sledećoj godini 20 ostalih gradova“, rekao je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Mobilni operatori koji posluju u Srbiji već ranije su najavili da će učestvovati na 5G aukciji, kada ona bude raspisana. Iz Nacionalne telekomunikacione kompanije poručuju da se već duže infrastrukturno pripremaju za premenu nove tehnologije.

„Mi smo već spremni za 5G zato što imamo razvijenu optičku infrasktrukturu, imamo veliki broj lokacija gde imamo postojeće bazne stanice i ako bi anaizirali broj baznih stanica koje podržavaju 4G, višetruko smo ih povećali sa željom i nameorm da poboljšamo 4g i da to bude dobra priprema za 5G“, naveo je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija.

Postoje li zdravstveni rizici

Kao i većina novih tehnologija 5G mrežu prate mnoge predrasude – od zdravstvenih rizika do bezbednosnih pretnji.

„Bezbedna je jer koristi isti frekfetni opseg kao i 4G. Rađena je studija na ETF-u i misije OEBS-a u Srbiji. Naš pravilnik definiše nivo nejonizujućeg zračenja koji je 100 puta manji nego u EU“, istakao je Jovanović.

Profesor Nešković je napomenuo da je bezbednost poptuno nova dimenzija u 5G mreži.

„Jer 5G treba da nam da podršku za uvođenje autonomnih vozila ili servisa za kontrolu našeg zdravlja i to mora da bude jako pozudano. Tu aspekt bezbednosti postaje ekstremno značajan“, objasnio je profesor.

Već prvog dana javne raspave mogle su se čuti kritike da je predviđena dinamika uvođenja mreže spora i da, dok kod nas traje rasprava o 5G, u Evropi se već razgovara o 6G mreži.

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*