Počela registracija poljoprivrednika na E-agrar

NOVI SAD –

U ovoj godini poljoprivrednici će proceduru upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava i podnošenja zahteva za podsticaje umesto na papiru podnositi elektronskim putem na platformi E-agrar.

Iz resornog ministarstva pozvali su poljoprivrednike koji imaju pametne telefone  da u Poštama preuzmu parametre za EID (identifikacioni lični broj) broj kako bi mogli da pristupe platformi E-agrar. Oni poljoprivrednici koji nemaju pametne telefone potrebno je da u MUP-u preuzmu sertifikat koji u elektronskoj razmeni podataka  zamenjuje potpis neke osobe.

„Što se tiče uprave za agrarno plaćanje, uvođenjem E-agrara nadam se i verujem da ćemo ubrzati rad naše administracije kao i da će se poljoprivrednicima u godini u kojoj apliciraju za subvencije, i izvršiti i platiti te subvencije“ smatra Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Predsednik najstarijeg i najreprezentativnijeg udruženja poljoprivrednika „Klub 100P plus“, Vojislav Malešev nije tako optimističan.

„Mislim da je resorno ministarstvo malo požurilo sa E-agrarom, s obzirom da Ministarstvo odnosno Država ima neizmirenih obaveza prema poljoprivrednicima još iz 2018. i 2019. godine. Takođe mislim da je najpre bilo potrebno da se donese Zakon o profesionalnim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se razlikovalo profesionalno od hobi gazdinstva. Takođe, imamo puno gazdinstava koja su elektronski nepismena, i mislim da neće biti dovoljno savetodavaca s obzirom da oni nisu prošli obuku“ zaključuje Vojislav Malešev.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*