POČELA TREĆA NACIONALNA KONFERENCIJA O BEZBEDNOSTI DECE U SAOBRAĆAJU

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić prisustvovao je trećoj  Nacionalnoj konferenciji o bezbednosti dece kao putnika u saobraćaju koju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom. Cilj konferencije je razmena iskustava i prakse, kao i uspostavljanje bolje koordinacije rada, svih ključnih subjekata kako bi se smanjio broj stradale dece u saobraćaju.

 

-Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Grad Novi Sad je prepoznao značaj edukacije za sve učesnike, a posebno za najranjivije kategorije, svestan činjenice da je broj vozila izuzetno uvećan. To je jedan od osnovnih preduslova za dostizanje višeg nivoa saobraćajne kulture i veće bezbednosti svih učesnika u saobraćaju i predstavlja najefikasniji način prevencije. U skladu sa tim Grad Novi Sad, zajedno sa Agencijom za bezbednost saobraćaja redovno realizuje projekte namenjene različitim ciljnim grupama, počev od predškolskog i školskog uzrasta, kako bi se svi oni uključili u preventivne aktivnosti i naučili da se bezbedno ponašaju u saobraćaju- rekao je Aleksandar Kravić.

 

Organizator konferencije Marijana Jovanović je podsetila na to da je Novi Sad prva lokalna samouprava koja je oformila Kancelariju za dečija auto sedišta koja može da se pohvali uspešnim radom.

 

-Svake poslednje nedelje u mesecu za Novosađane organizujemo besplatan pregled dečijih auto sedišta. Takođe, u saradnji sa Domom zdravlja Novi Sadredovno održavamo predavanja u  sklopu Škole za trudnice i svim budućim roditeljima dajemo mogućnost da se prijave i dobiju besplatna auto sedišta, koja nakon korištenja vraćaju. Ove godine smo u saradnji sa Gradskom upravom za saobraćaj i puteve podelili besplatna auto sedišta namenjena starijoj deci. Novi Sad je jedino mesto u Srbiji gde postoje četiri taksi udruženja kojima je Agencija za bezbednost u saobraćaju donirala auto sedišta- rekla je Marijana Jovanović i dodala da će takav primer od danas slediti i Zrenjanin.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije Duško Pešić je naglasio da cilj kojem Srbija teži tome da ne bude stradale dece u saobraćajnim nezgodama.

 

-U toku je izrada Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, a do kraja godine imaćemo Nacrt ove strategije. Da bi smo bili uspešni u našoj nameri neophodna je koordinacija i edukacija svih relevantnih institucija i organizacija i adekvatna obuka policijskih službenika. Zahvaljujući ministru unutrašnjih poslava Aleksandru Vulinu, Agencija je jedan od nosilaca projekta izrade nacionalne strategije. Ministarstvo unutrašnjih poslova je u toku 2021. godine podržalo aktivnosti usmerene ka povećanju upotrebe dečijih auto-sedišta, kroz obuku 1600 policijskih službenika iz 27 policijskih uprava. Nije ideja da saobraćajna policija samo zaustavlja i kažnjava vozače, nego da približimo značaj upotrebe sigurnosnih pojaseva i dečjih auto sedišta u cilju prevencije saobraćajnih povreda- rekao je Duško Pešić.

 

Na konferenciji je uručena i ovogodišnja nagrada „Najsigurniji zagrljaj“ koja je dodeljena ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu zato što je prepoznao pojačanu kontrolu upotrebe dečijih auto-sedišta kao jednu od ključnih aktivnosti koja doprinosi smanjenju stradanja dece kao putnika u saobraćaju. U ime dobitnika nagradu je primio načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije Slaviša Lakićević. Takođepoklonjena auto sedišta Dečjem selu u Sremskoj Kameniciporodilištu u Novom Sadu i Taksi udruženju „Alo“ iz Zrenjanina.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*