Počela zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske

ISTOČNO SARAJEVO –

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske počela je danas nešto posle 10 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dve delegacije predvode premijeri Ana Brnabić i Radovan Višković, a u delegacije iz Beograda su gotovo svi ministri.

brnabic, viskovic, istocno, sarajevo

Izvor: Tanjug (Tanja Valić)

Tu su ministri Siniša Mali, Darija Kisić Tepavčević, Nikola Selaković, Branislav Nedimović, Branko Ružić, Gordana Čomić, Jadranka Josimović, Irena Vujović, Maja Gojković, Zorana Mihajlović, Vanja Udovičić, Anđelka Atanasković, Maja Popović, Marija Obradović, Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Novica Tončev.

Planirano je da oko 12 časova Višković i Brnabić održe konferenciju za novinare, a prethodno će sporazume o saradnji u pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije RS i Srbije potpisati predsednici veterinarskih komora.

Premijerka Brnabić će kasnije zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i rukovodstvom Srpske položiti kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, na Drini, u opštini Foča.

brnabic, viskovic, istocno, sarajevo, 1

Izvor: Tanjug (Tanja Valić)

Izgradnju te HE će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske a vrednost investicije je 220 miliona evra.

U zajedničkom preduzeću HES Gornja Drina udeo od 51 odsto imaće Elektroprivreda Srbije, a 49 odsto Elektroprivreda Republike Srpske.

Izgradnjom HE „Buk Bijela“, koja bi trebalo da traje pet godina, biće otvoreno novo poglavlje u izgradnji velikih energetskih objekata, jer će se nakon ove graditi još dve hidroelektrane na gornjem toku Drine – „Foča“ i „Paunci“, kao i u Hercegovini HE „Dabar“, te vetro i solarne elektrane.

Prema ranijim najavama gradiće se tri hidroelektrane na Drini, što je projekat vredan 520 miliona evra.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*