Počele edukacije o bezbednosti u saobraćaju za starije osobe

Centar za unapređenje bezbednosti saobraćaja, uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve, u toku maja i juna, u mesnim zajednicama i u klubovima penzionera na području Grada Novog Sada sprovodi edukaciju osoba starijih od 65 godina u cilju povećanja njihove bezbednosti kao učesnika u saobraćaju. Načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić prisustvaovao je predavanju koje je održano u Mesnoj zajednici u Kovilju.

„Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na teritoriji Grada Novog Sada već dugi niz godina vrši edukacije za različite ciljne grupe, analizirajući podatke o broju i vrsti saobraćajnih nezgoda na teritoriji Grada. Najranjiviji učesnici u saobraćaju, deca i naši stariji sugrađani, su obuhvaćeni edukacijom skoro svake godine. Edukacije za decu bicikliste je počela u skoro svim školama za učenike četvrtih razreda, a evo upravo danas kreće i edukacija za osobe starije od 65 godina kojom će biti obuhvaćeno deset Mesnih zajednica i to, osam u gradu, dve u prigradskim naseljim i u dva doma penzionera u Novom Sadu. Na ovaj način Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja pokušava da utiče na svest naših starijih sugrađana da obrate više pažnje prilikom učešća u saobraćaju kako bi doprineli smanjivanju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuje baš ova kategorija učesnika u saobraćaju“ – rekao je Đorđe Basarić.

Edukacija podrazumeva predavanje koje će održati stručnjaci iz oblasti bezbednosti saobraćaja i medicine, a tokom kojeg će slušaocima biti predočena osnovna pravila kojih se moraju pridržavati, kako bi bili bezbedni kao učesnici u saobraćaju.

„Biće im takođe ukazano na činjenice koje se odnose na psihofizičko stanje osoba u tim godinama i predočeno na šta bi trebalo posebno obratiti pažnju kada učestvuju u saobraćaju kao pešaci, biciklisti, ili vozači motornih vozila. Svi prisutni na predavanjima dobiće i edukativni materijal, kao podsetnik na neka osnovna pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju“- rekla je predsednica Centra za unapređenje bezbednosti saobraćaja Dragana Marković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*