Počeli 45. „Susreti sela“

U Kobišnici je sinoć, nastupima domaćeg kulturno umetničkog društva „Voja Čurić“ i ansambla „Čučuk Stana“ iz Sikola, počela tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Susreti sela“, koja se po 45. put održava u opštini Negotin. Manifestaciju je otvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin. Otvaranju „Susreta sela“ u Kobišnici, prisustvovali su i Merlina Selenić, zamenica predsednika opštine Negotin, mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, članovi Opštinskog veća opštine Negotin, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova sa teritorije opštine Negotin.

Otvarajući manifestaciju, Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, poželeo je organizatorima i učesnicima uspešne susrete i lepo druženje i naglasio da su „Susreti sela“, koji se ove godine organizuju jubilarni 45 put, jedna je od najznačajnijih manifestacija u našoj opštini.

„Uloga koju ste vi, predstavnici vaših sela preuzeli, odavno je prevazišla lokalni karakter, imajući u vidu čuvanje naše tradicije, što kroz programe kojima se predstavljate, svake godine pokazujete i dokazujete. Koliko je teško u vreme modernih tehnologija, atraktivnijih programa i odliva stanovništva, toliko je vaše zalaganje i učestvovanje u Susretima sela još vrednije. Ove godine takmičiće se 10 kulturno-umetničkih društava i možemo primetiti da je broj učesnika u odnosu na prethodne godine, manji. Zato želim da vas zamolim da ne posustajete, da se okupite, družite, decu upoznajete sa običajima, lepotom našeg narodnog stvaralaštva, da budete složni, jaki. Mi smo tu da podržimo svaki vaš trud u očuvanju naše tradicije koja predstavlja najvažniji stub našeg društva jer ako znamo ko smo, ako cenimo naše korene, našu prošlost i brižno čuvamo naše kulturno nasleđe, uvek ćemo biti svoji na svome.“ – rekao je Veličković u svom obraćanju.

Na otvaranju ovogodišnje manifestacije, članovi kulturno umetničkog društva „Čučuk Stana“ iz Sikola, predstavili su se narodnim običajem „Pečenje rakije“. Kroz svoj program, uz pesme i igre pokazali su dogodovštine koje se vezuju za ovaj običaj.

Tokom ovogodišnje manifestacije, svoje programe prikazaće 10 kulturno umetničkih društava. U nastavku prvog kruga ovogodišnjih „Susreta sela“ Opštine Negotin, u subotu, 7. aprila, svoje programe prikazaće kulturno umetnička društva „Floričika“ iz Jabukovca i „Živojin Todorović“ iz Tamniča.

Takmičarski deo završava se 29. aprila, dok će završna smotra sa proglašenjem najboljih učesnika, 45. „Susreta sela“ biti priređena u okviru Majskih svečanosti povodom Dana opštine Negotin.

Organizator manifestacije i ove godine je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, a pokrovitelj opština Negotin. Za organizaciju susreta, kulturno umetničkim društvima biće ove godine izdvojeno po 70 000 dinara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*