Počeli Dani mitropolita Amfilohija

Ličnosti kao što je on imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti, kazao je mitropolit Joanikije

Foto Mitropolija crnogorsko-primorska

Podgorica – Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici je počela manifestacija „Dani Mitropolita Amfilohija”, posvećena njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.

„Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Neka pokoljenja otkrivaju značaj njihovih dela i zaveštanja. Takav talenat i dar može samo gospod da daruje narodu kao što je gospod darivao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati Njegošu, svetom Petru Cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata”, rekao je mitropolit Joanikije i dodao da će Amfilohijevi dani završiti tek 5. novembra kada će se u manastiru Stanjevici promovisati projekat njegove biblioteke.

„Naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj”, kazao je Joanikije.

Nakon njegovih reči nastavljeno je bogoslovsko veče na kojem su učestvovali profesor Dragomir Sando sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Andrej Jeftić, sa Bogoslovskog fakulteta u Beogradu i profesor Mikonja Knežević sa  Filozofskog fakulteta u Prištini.

Rukovodilac manifestacije i njen moderator, sveštenik Gojko Perović, kazao je da će mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije 30. oktobra, na godišnjicu upokojenja mitropolita Amfilohija, služiti Zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 31. oktobra bogoslužiće u Cetinjskom manastiru.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*