Počelo privođenje 36 osumnjičenih za aprilske incidente

Makedonsko tužilaštvo izdalo je nalog za privođenje 36 policijskih funkcionera, poslanika i građana osumnjičenih da su omogućili ili učestvovali u incidentima u Sobranju 27. aprila.

Od ukupnog broja lica za koje je izdat nalog neka su privedena, dok se za nekima još traga.

Po nalogu tužilaštva privedeni su bivši ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov, bivši načelnik Jedinice za specijalne policijske operacije Mitko Pešev i bivši načelnik Sektora za javni red i mir Duško Lazarov.

Osim njih, Tužilaštvo je zatražilo da u Krivični sud u Skoplju budu privedeni i organizatori protesta „Za zajedničku Makedoniju“.

Među privedenima je i glumac Vlado Jovanovski, Goran Angelov iz takozvanog makedonskog patriotskog udruženja „Andon Janev – Ćoseto“ iz Velesa, poslanici Krsto Mukoski, Ljuben Arnaudov i Žaklina Peševska.

Čavkov i drugi privedeni terete se za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti.

Neki poslanici pozvali su se na imunitet, koji je moguć samo za krivična djela koja se sankcionišu do pet godina zatvora, dok je za terorizam najmanja zatvorska kazna 10 godina, javili su makedonski mediji.

Oko Krivičnog suda u Skoplju raspoređeno je jako policijsko obezbjeđenje.

U incidentima koji su izbili neposredno nakon izbora Talata Džaferija za predsjednika Sobranja najteže su povrijeđeni narodni poslanik Zijadin Sela, sadašnji premijer Zoran Zaev i aktuelni ministar odbrane Radmila Šećerinska.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*