Počelo suđenje Dimitriju Stankoviću, koji se tereti za pokušaj teškog ubistva

U novosadskom Višem sudu juče je počelo suđenje optuženom Dimitriju Stankoviću (44), koji se tereti za pokušaj teškog ubistva policijskog inspektora Uroša Nikića (34), kao i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, kao i krivično delo krađe.
9-pucnjava ns1
Foto: Ugao novosadskih ulica Karađorđeve i Save Đisalova, foto: Dnevnik

Okrivljeni je, iznoseći svoju odbranu, pred većem kojim predsedava sudija Ivana Josifović, priznao da je 21. oktobra prošle godine, u Ulici Save Đisalova u Novom Sadu, nožem skakavcem izbo muškarca, za koga, kako je rekao, nije znao da je policijski inspektor. Stanković je istakao da se oštećeni nije legitimisao, kada ga je sa još jednim muškarcem, za kojeg je kasnije saznao da mu je kolega, zaustavio u Save Đisalova.

Kako je okrivljeni ispričao na glavnom pretresu, prethodno je bio da jede u jednoj pekari na Bulevaru oslobođenja, a potom je krenuo ka Podbari kod frizera, kada je primetio da ga prate dva nepoznata muškarca. U jednom momentu se predomislio i odlučio da ne ide kod frizera nego kod majke, pa je skrenuo u Ulicu Save Đisalova, gde je primetio dvojicu muškaraca koji su se iznenada pojavili.

– Pošto su me prethodno pratila dvojica nepoznatih, mislio sam da neko hoće da me kidnapuje jer mi se to i ranije dešavalo. Kada su u pomnetoj ulici iza nekog automobila istrčala dva lica i počela nešto da viču, ja sam se zbunio i zastao. Uhvatili su me i prislonili na auto, pretresali i glasno govorili: “Kako se zoveš?” Rekao sam, lažno, da se zovem Lazar Sekulić, iako nisam znao zašto su me zaustavili jer nisam imao nikakva krivična dela. Ponašali su se drsko, pretresali me i pošto se nisu legitimisali, svašta je počelo da mi se mota po glavi. Pomislio sam da su kriminalci – ispričao je Stanković.

On je naglasio da je razmišljao o tome da bi ga policajci odmah uhapsili, a kada je u jednom trenutku čuo da se pominje ime jedne osobe koja ima veze s kriminalom, pomislio je da je upitanju otmica.


Suočenje okrivljenog i oštećenog

Na suđenju je došlo do suočenja okrivljenog i oštećenog. Stojeći jedan naspram drugog i gledajući se u oči, Stanković je ostao pri tvrdnji da se inspektor nije legitimisao, dok mu je Nikić na to rekao: – Kako se nisam legitimisao, je l’ smo ti sto puta rekli, stani policija? Što bi ti uopšte stao da ti nismo to rekli. Na to mu je Stanković odgovorio: – Vikali ste stani, stani i zato sam stao. Dobro, povredio sam te, uplašio sam se za svoj život, a što lažeš da ste se legitimisali?.

– Napao si me izubadao, kao uplašio si se za svoj život, pa si me zato 12 puta izbo? – uzvratio mu je Nikić.


Foto: Hapšenje okrivljenog, foto: Dnevnik

Kako je rekao, nakon što su on i oštećeni Nikić ostali sami jer je njegov kolega otišao, u jednom trenutku je uzeo nož sa krova kola i bez otvorenog sečiva ispružio ga prema inspektoru, kod kojeg je, prethodno, u torbici koju je nosio preko ramena, video da ima pištolj. Došlo je do rvanja, obojica su pali na asfalt, i tada je, prema njegovim rečima, nekoliko puta ubo Nikića. Iako povređen, inspektor ga je držao za lakat, kako bi ga sprečio da ga ubode u glavu i grudni koš, a Stanković je, videvši pištolj, koji je virio iz torbice, uzeo oružje i odlučio da pobegne sa lica mesta. Pokupio je svoje stvari sa krova automobila i uputio se ka Karađorđevoj ulici, gde je ispalio tri hica u vazduh, kao upozorenje, kako je rekao, otmičarima. U tom trenutku je video vozilo, u kojem nije bilo nikoga, za koje koje je kasnije saznao da je policijsko civilno vozilo, seda u njega i beži.

– Išao sam ka Ulici Branka Radičevića, iz koje sam skrenuo u Temerinsku, pa potom u Partizansku, gde sam upao u saobraćajnu gužvu. Odlučio sam da napustim vozilo i odem do kuće moje majke, koja se nalazi 2oo metara odatle. Pokupio sam iz kola svoje stvari i torbicu koja nije bila moja – rekao je Stanković.

U majčinoj kući, u Ulici Đorđa Zličića presvukao je krvavu odeću, popio dva lorazepama, i iz torbice koju je uzeo iz kola uzeo novac.

Prema njegovim rečima, u nameri da pobegne sprečila ga je policija koja ga je uhapsila.

Oštećeni inspektor Uroš Nikić je u svom svedočenju precizirao da je u trenutku kada je ugledao okrivljenog bio sa kolegom Slobodanom Drmancem. On je naglasio da se legitimisao i više puta glasno predočio da su policajci.

– Bio je vidno uznemiren, drhtale su mu noge i glas mu je podrhtavao. Pokazao sam svoju legitimaciju i predstavili smo se. On nije pružao nikakav otpor. Kada smo ga pitali za ime, videlo se da nešto smišlja – rekao je u svom svedočenju Nikić i dodao da je video kada je Stanković uzeo nož sa krova automobila i sečivom krenuo ka njemu.

– Dva, tri puta sam ga udario, on se zateturao, povukao me za torbicu i ubo u butinu, ja sam pao. Ubadao me je i ja sam ga pitao: “Šta radiš to, prestani” – rekao je oštećeni i naglasio da posle svega ima ozbiljnih zdravstvenih problema jer mu je, između ostalog, bila zasečena i aorta, a imao je i dve operacije.

Suđenje se nastavlja sledećeg petka, 26. novembra.

foto: D. Nikolić

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*