Počelo suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom na Gazimestanu

Risto Jovanović (printskrin)

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje Ristu Jovanoviću iz Podgorice, uhapšenom 28. juna prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu, po optužnici da je počinio krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti”.

Kako je javila RTS, tužilac tereti Jovanovića da je na Gazimestanu „umišljajem i planiranjem podsticao i širio javno mržnju, razdor i netrpeljivost između etničkih i verskih grupa koje žive ne Kosovu”.

„Na taj način je Jovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao ‘ubijte Šiptara’, ‘Kosovo ćemo oprati krvlju’, ‘Kosovo je Srbija’, dok je pred medijima rekao da će Šiptarima biti tesno, čime je ozbiljno ugrozio javni red i mir”, naveo je tužilac, čitajući delove optužnice, prenosi Beta.

Jovanović je posle saopštavanja optužnice, na pitanje sudije rekao da se „ne oseća krivim” za dela za koja se tereti i da nije „izgovorio ili pevao nešto što mu se pripisuje”.

Jovanoviću je određen pritvor od 30 dana, koji služi u severnom delu Kosovske Mitrovice, a njegova advokatica Jovana Filipović je u međuvremenu podnela zahtev za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze.

Zahtev za odbacivanje optužnice odbijen je u Apelacionom sudu, a na današnjem ročištu Jovanović se odrekao prava na novu žalbu.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*