Počelo uklanjanje ambrozije u Novom Sadu i okolini

Ambrozija je jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih korovskih biljaka na svetu. Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10% ljudii kod velikog broja životinja. Ona se teško uklanja jer zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina, a najefikasniji način uništavanje je čupanje iz korena, ili redovno nisko košenje. Ovih dana počelo je uništavanje ovog alergena i u Novom Sadu.

Akcija suzbijanja ambrozije započela je na teritoriji Novog Sada krajem prošle nedelje. Programom je obuhvaćeno 9,5 miliona kvadratnih metara korovskih površina. Do sada je košenjem ovaj alergen uklonjen sa 12.000 m2, a u radu se nalazi još 7.000 kvadrata.

U pitanju su površine u Kaću, Budisavi, Šangaju, na Novom naselju, Ribarskom ostrvu i Telepu. Akcija će, kao i svake godine, trajati do početka oktobra. Monitoring prigradskih naselja obavlja Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, dok je za površine u gradu zadužen Departman za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Nadzor je poveren Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*